ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Çek/Senet Kartları - İşlem Sihirbazı

Çek/Senet Kartları sayfası açıkken yukarıda bulunan butonların en sağında İşlem Sihirbazı bulunur. Bu buton ile Çek/Senet Bordrolarına gitmeden bu sayfa üzerinden Çek/Senetlerin Giriş/Çıkışlarını yapabilir, Ödeme/Tahsilat kayıtlarını oluşturabilir ya da Transfer işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

İşlem Sihirbazı – Hızlı İşlemler

İşlem Sihirbazı butonunun yanında bulunan “ok” işaretine basıldığında resimdeki gibi seçenekler açılacaktır. Bu seçeneklerden bazılarının aktif ya da pasif olmasının sebebi Çek/Senet Kartı ile alakalıdır. Örnekte de Yeni oluşturulan bir Çek/Senet Kartı için sadece “Çıkış” ve “Transfer” işlemi yapılabilmektedir. Bu Çek/Senet Kartının çıkışının yapılmasından sonra “Ödeme”, “Çıkışın İadesi”, “Parçalı Ödeme” ve “Karşılıksız” gibi seçenekler aktif olacaktır. Yapılan işlemlere göre bu seçeneklerin aktif/pasif olma durumu da değişecektir.

Giriş: Oluşturulan bir Müşteri Çeki ya da Müşteri Senedinin öncelikle “Giriş” işleminin yapılması gerekir. Çek/Senet Bordrosunu oluştururken “Fiş Türü: Giriş” olarak seçerseniz satırlara sadece varsa oluşturulmuş Müşteri Çeki ya da Müşteri Senet kartları getirilecektir. Satırlarda Çek/Senet Kartını seçtikten sonra Çek Hesabını ve fiş üzerinde Cari Hesabı seçmeniz gerekir.

Çıkış: Oluşturulan bir Kesilen Çek ya da Verilen Senedin öncelikle “Çıkış” işleminin yapılması gerekir. Çek/Senet Bordrosunu oluştururken “Fiş Türü: Çıkış” olarak seçerseniz satırlara sadece varsa oluşturulmuş Kesilen Çek ya da Verilen Senet kartları getirilecektir. Satırlarda Çek/Senet Kartını seçtikten sonra Çek Hesabını ve fiş üzerinde Cari Hesabı seçmeniz gerekir.

Tahsilat: Giriş işlemi yapılmış Müşteri Çeki ya da Müşteri Senedinin tahsilatını yapmak için kullanılır. Satırlarda varsa “Giriş” işlemi yapılmış Çek/Senet Kartları listelenecektir. İlgili kartı seçtikten sonra tahsilatın yapılacağı Parasal Hesabı seçmeniz gerekir. Bu aşamada tekrar Cari Hesap Seçmenize gerek yoktur.

Ödeme: Çıkış işlemi yapılmış Kesilen Çek ya da Verilen Senedin ödemesini yapmak için kullanılır. Satırlarda varsa “Çıkış” işlemi yapılmış Çek/Senet Kartları listelenecektir. İlgili kartı seçtikten sonra ödemenin yapılacağı Parasal Hesabı seçmeniz gerekir. Bu aşamada tekrar Cari Hesap Seçmenize gerek yoktur.

Transfer: Giriş işlemi yapılmış olan Müşteri Çeki ya da Müşteri Senedinin ilgili Çek Hesabından başka bir Parasal Hesaba transfer edilmesi için kullanılır.

Girişin İadesi: “Giriş” işlemi yapılmış olan Müşteri Çeki ya da Müşteri Senedinin “İade” edilmesi işlemidir. Herhangi bir sebeple iade edilen Çek/Senet Kartının işlem yapılabilmesi için yeniden “Giriş” İşleminin yapılması gerekir.

Çıkışın İadesi: “Çıkış” işlemi yapılmış olan Kesilen Çek ya da Verilen Senedin “İade” alınması işlemidir. Herhangi bir sebeple iade alınan Çek/Senet Kartının işlem yapılabilmesi için yeniden “Çıkış” İşleminin yapılması gerekir.

Çek/Senet Çıkış İade - İptal İşlemi

Parçalı Tahsilat: Giriş işlemi yapılmış Müşteri Çeki ya da Müşteri Senedinin parçalı tahsilatını yapmak için kullanılır. Bu durumda Çek/Senet Kartını taksitli olarak tahsil edebilirsiniz. Parçalı tahsilat yamak istediğinizde Çek/Senet Kartını seçtikten sonra satır bilgilerinde tahsilat tutarının girilmesi gerekir. Çek/Senet Kartının Parçalı Tahsilatı sırasında toplam tutarı aşmanız mümkün değildir.

Cirolu Belge Tahsilatı: Müşteriden alınan Çek/Senedin tahsil edilmeden başka bir tedarikçiye verilmesi durumunda 2 cari hesap arasında borç kapama işlemlerinin yapılması ve borç takip satırlarının oluşması için bu işlem yapılır. Varsayılan Sistem Ayarlarında, Cirolu Belge Tahsilatı Bordrosu Finansal İşlem Fişi oluşturmaz. Finans ve Muhasebe tarafına etkisi yoktur. Sadece Borç Takip işlemlerinin yapılabilmesi ve Cari Hesap Risklerinin yönetimi için kullanılır.



Parçalı Ödeme: Çıkış işlemi yapılmış Kesilen Çek ya da Verilen Senedin parçalı ödemesini yapmak için kullanılır. Bu durumda Çek/Senet Kartını taksitli olarak ödeyebilirsiniz. Parçalı tahsilat yamak istediğinizde Çek/Senet Kartını seçtikten sonra satır bilgilerinde tahsilat tutarının girilmesi gerekir. Çek/Senet Kartının Parçalı Tahsilatı sırasında toplam tutarı aşmanız mümkün değildir.

Karşılıksız: Giriş/Çıkış işlemi yapılan bir Çek/Senet Kartının “Karşılıksız” çıkması durumunda bu işlem yapılır. Bu durumda Finansal İşlem Fişlerinde ve Muhasebe Fişlerinde borçlandırılan satır üzerinde işlem yapılan Cari Hesap olacaktır. Dolayısıyla Cari Hesabın muhasebe hesapları sanki hiç çek/senet almamış ya da vermemiş gibi olacaktır.

Devir: Orkestraya ilk geçişte müşterilerinizden almış olduğunuz Çek/Senetlerinizi “Devir” işlemiyle orkestraya girebilirsiniz.