ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Çek/Senet Kartları - Genel Kullanım

Orkestra üzerinde Çek/Senet Kartlarında her bir kart bir adet çek/senet belgesini temsil eder. Bunun için çek/senet işlemi yapan firmalar aldıkları ve verdikleri her bir çek/senet için bir tane Çek/Senet Kartı oluşturmalıdır. Sonrasında ise Çek/Senet Bordrolarında bu kartlar için ödeme, tahsilat, transfer, iade devir vs. işlemleri yapabilirsiniz.

Orkestra üzerinde Çek/Senet Kartlarına; Öğe Ağacı ⇒ Finans/Muhasebe ⇒ Çek Tanımları ⇒ Çek/Senet Kartlarına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Öğe Ağacı

İşlemi yapılmış (tahsil edilmiş / ödenmiş) ve henüz vadesi gelmemiş bütün çeklerinize buradan ulaşabilirsiniz.

Yeni bir Çek/Senet Kartı oluşturmak için tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır.

Yeni Kayıt – Çek/Senet Kartı

Burada oluşturduğunuz kart üzerindeki zorunlu alanları doldurduktan sonra “Belge Tipi” olarak seçeceğiniz belge tipine göre kayıt işleminden sonra bazı yeni alanlar pasif olarak açılacak ya da var olan seçenekler kaldırılabilecektir.

Aşağıda öncelikle genel olarak kullanıcıların doldurulacağı alanlar anlatılacaktır. Daha sonrasında da pasif olarak gelen ve kullanıcıların müdahale etmesi mümkün olmayan alanlar anlatılacaktır.

GENEL:

Vade Tarihi: Elinizdeki Çek/Senet belgesinin vade tarihi girilir.

Kod: Çek/Senetleriniz için benzersiz bir isim girmek için kullanılır. Doldurulması zorunludur. Kendiniz numara verebileceğiniz gibi Kod Üretme Şablonlarını kullanarak da sıralı numara üretebilirsiniz. Kod Üretme Şablonları ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

Açıklama: Çek/Senet için metin olarak açıklama girebilirsiniz.

Seri No: Çek/Senet belgesinin üzerindeki Seri No buraya yazılır. Doldurulması zorunludur.

Banka: İlgili belgenin banka bağlantısı buradan verilir.

Borçlu Adı: Çek/Senedin üzerindeki ödemeyi yapacak kişinin adı yazılır.

Borçlu VKN/TCKN: Varsa borçlu kişinin varsa Vergi Kimlik Numarasını ya da TC Kimlik Numarasını girebilirsiniz.

Döviz Türü: Çek/Senet karşılığı ödenecek tutar döviz ise, döviz türünü buradan seçebilirsiniz.

Tutarı: Seçilen Döviz türüne göre Çek Tutarı bu alana girilir. Resimde “1” görülen küçük kutuya basıldığında ise döviz türünden yapılan işlemler için hesaplama ekranı açılacaktır. “Kur Türü”nü belirledikten sonra “2” numaralı kutuya tıklayarak da döviz kuru hesaplamaları ile ilgili seçenekleri belirleyebilirsiniz. Döviz Kuru Hesaplamaları ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın.

 

YPB Tutarı: Bu alana müdahale edilemez. Alt satırdaki Kur Değeri ve Tutara göre bu alan Orkestra tarafından hesaplanacaktır.

Kur Değeri: Tutarı alanındaki kur seçeneklerine göre hesaplanan kur değerini gösterir. Kullanıcı müdahale edemez. Farklı tarihe ya da hesaplama yöntemine göre kur hesaplamaları için “Tutar” bölümündeki açıklamaları okuyun.

Belge Tipi: Yapılan işlemin belge tipini gösterir. “Kesilen Çek”, “Müşteri Çeki”, “Verilen Senet”, “Müşteri Senedi” seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Belge Tipi seçilip kaydedildikten sonra bazı yeni alanlar açılacaktır. Fakat bu yeni açılan alanlar bilgi verme amaçlı olduğundan kullanıcı müdahale edemez. Çoğunluğu Çek/Senet Kartları üzerinde işlem yapıldıkça Orkestra tarafından güncellenecektir.

Evrak Türü: Müşteriden gelen Çek/Senet için ise müşterinin kendisine mi ait olduğu yoksa başka bir müşteriye mi ait olduğunu girmek için kullanılır. Bilgi amaçlıdır. Risk Kontrollerinde Kendi Evrakınız ya da Müşteri Evrakı olmasına göre farklı riskler tanımlanabilir. Cari Hesaplar üzerinde Risk Tanımları ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın.

Çek Sayfası: Sadece Kesilen Çekler için kullanılabilir durumdadır. Diğer Belge Türleri için pasif durumda gelecektir. Çek Sayfaları ile ilgili detaylı bilgiyi “Çek Defterleri” sayfasında bulabilirsiniz. Sayfaya ulaşmak için tıklayın.

Ödeme Hesabı: Sadece “Kesilen Çek” için aktiftir. Ödemenin yapılacağı Parasal Merkezi buradan seçersiniz. Banka Hesabınızı burada göremiyorsanız, seçmek istediğiniz Banka Hesabının “Banka Detayları” sekmesinde “Banka Hesap Türü: Çek/Senet” seçili olmadığındandır. Düzeltmeyi yaptığınızda artık seçebilirsiniz.

Bulunduğu Hesap: Çek/Senet Kartının hangi parasal hesapta olduğunu gösterir. Sadece “Belge Tipi: Verilen Senet” için oluşturma anında Çek/Senet Hesabı seçilebilir. Diğerlerinde pasif olarak gelecektir.

Örneğin kesilen bir çek öncelikle ilgili Çek Hesabındadır. Çıkışı yapıldıktan sonra hangi Cari Hesaba verildiyse o hesap görülür. Ödemesi yapıldığında ise ödemeyi yapan Banka Hesabı görüntülenir.

İş Birimi: Çek/Senet Kartı işe ilgili İş Birimini buradan seçersiniz.

Yetki Kodu: Çek/Senet Kartı ile ilgili Yetki Kodu tanımladığınızda, daha sonra “Yetki Paketleri”nde ilgili Yetki Koduna yetkiler tanımlayarak Çek Senet Kartı için işlemlere kısıtlamalar getirebilirsiniz.

Muhabir Şube Adı: Muhabir şube bilgisidir. Bulunulan yerde, çekin ait olduğu bankanın şubesinin olmaması durumunda işlemler başka banka aracılığıyla yapılır. Bu bankanın ya da şubesinin adı bu alanda kaydedilir.

Ödeme Yeri: Çek/Senedin ödemesinin yapılacağı şehir bilgisi bu alana yazılır.

Hesap No: Çek/Senet için Banka Hesap Numarası bu alana girilir.

IBAN: Çek/Senet için IBAN bilgisi bu alana girilir.


 

Buradan sonra anlatılacak olan alanlar pasif olarak gelen (kullanıcının müdahale edemediği) alanlardır. Hangi bilgileri sakladıkları ve neye göre değiştiği anlatılacaktır.

BELGE TİPLERİNE GÖRE ÇEK/SENET KARTLARI

Kesilen Çek – Örnek
Müşteri Çeki – Örnek
Verilen Senet – Örnek
Müşteri Senedi – Örnek

Resimlerde bulunan alanların birçoğu yukarıda anlatıldı. Yeni kart oluşturduktan sonra “Kaydet” dediğinizde örnek resimlerdeki gibi seçenekler oluşacaktır.

Ödenmiş Tutarı: Çek ve Senetlerin tamamını ya da Parçalı Tahsilatını/Ödemesini yaptığınızda burada Çek/Senet Kartının ödenmiş tutarını görebilirsiniz. Orkestra tarafında hesaplanır. Kullanıcı müdahale edemez.

Kalan Tutar: Tamamının ya da Parçalı olarak tahsilatı yapılan Çek/Senet Kartının ödeme işleminden sonraki kalan tutarı burada görüntülenir. Orkestra tarafında hesaplanır. Kullanıcı müdahale edemez.

Bulunduğu Hesap: Çek/Senet Kartının hangi parasal hesapta olduğunu gösterir.

Belge Durumu: İşlem yaptığınız Çek/Senet Kartının durumunu gösterir. Kullanıcı müdahale edemez. Yapılan giriş/çıkış, transfer, tahsilat, ödeme vs. gibi işlemlere göre, “Portföyde”, “Tahsilde”, “Ödendi”, “Yasal Takipte”, “Tahsil Edilemedi”, “İade Edildi” gibi değerler alabilir.

Portföye Alım Tarihi: Müşteriden gelen Çek/Senedin portföy hesabına ne zaman alındığını gösterir. Müşteri Çek/Senedinin giriş işlemi yapıldığında ilgili tarih burada gösterilecektir.

İlgili Cari (Alınan): Müşteriden alınan Çek/Senedin hangi Cari Hesaptan alındığını gösterir. Örnek resimlerde boş görünmesinin sebebi Müşteri Çek/Senetlerin henüz girişinin yapılmamış olmasındandır.

Portföyden Çıkış Tarihi: Müşteriden gelen ya da sizin verdiğiniz Çek/Senedin bordrolarda “Çıkış” işlemi yapıldığı tarihi gösterir.

İlgili Cari (Verilen): Çıkışı yapılan Çek/Senedin hangi cariye verildiğini gösterir.


 

DETAYLAR SEKMESİ;

Detaylar Sekmesi

Detaylar sekmesine gelindiğinde ise karşımıza aşağıdaki seçenekler çıkmaktadır.

Raporlama Döviz Kuru: Firmanın raporlama döviz kuru bilgisi gösterilir. Yandaki küçük kutuya tıklanarak Raporlama Döviz Kurunun hesaplama yöntemini değiştirebilirsiniz.

Belge İşlem Tarihi: Kullanıcı yaptığı işlem için isteği bağlı bir İşlem Tarihi girmek isterse bu alanı kullanabilir.

İlgili Personel: Firmadaki personellerden işlemi yapan personel bilgisini girmek için kullanılır.

Borç Kapama Dövizi: Çek/Senet Kartıyla yapılacak borç kapama işlemi için borç kapama dövizinin kur bilgisini girmek için kullanılır.

Borç Kapama Kur Türü: Döviz kurunun nereden alınacağını belirler. Sistem üzerinden, TCMB ya da Efektif alış/satış değerlerini seçebilirsiniz.


 

İŞLEMLER SEKMESİ;

İşlemler Sekmesi

İşlemler sekmesi ise kullanıcıya Çek/Senet Kartı ile ilgili işlemlerin gösterildiği alandır. Oluşturulan her bir Çek/Senet Bordrosu ilgili Çek/Senet Kartının altında görülür. Bu sayede çok fazla Çek/Senet Bordronuz varsa buradan sadece ilgili olanları görüntüleyebilirsiniz.