ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Çek Hesapları - Genel Kullanım

Orkestra üzerinde çek/senetlerinizi bu Çek Hesapları üzerinden takip edebilirsiniz. Çek hesaplarını bankalara göre ya da çeklerin durumuna göre oluşturabilir gruplayabilir veya raporlayabilirsiniz.

Çek Hesaplarına Orkestra üzerinde Öğe Ağacı, Finans/Muhasebe, Çek Tanımları, Çek Hesaplarını seçerek ulaşabilirsiniz.

Öğe Ağacı

Çek Hesapları sayfasını açtığınızda “Yeni” tıklayarak bir hesap oluşturmak istediğinizde karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere açılacaktır.

Yeni Kayıt – Çek Hesabı – Genel

GENEL:

Kod: Çek Hesabı için benzersiz bir isim konulur. Doldurulması zorunludur.

Açıklama: Hesap için varsa açıklama buraya yazılır.

Kurum: Çek Hesabının Hangi Kuruma ait olduğudur. Üzerinde değişiklik yapılamaz. Farklı kurumdan açmak için Firma/Dönem Değiştir diyerek farklı bir kuruma geçmeli ve hesabı orada oluşturmalısınız.

İş Birimi: Hesabı İşyerleri bazında ayırmak istiyorsanız, çek hesaplarını bu alandan İş Birimlerine göre gruplayabilirsiniz. Birden fazla İş Birimi ve çok sayıda çek/senet işlemi olan firmalar için raporlamalarda ve analiz yaparken kolaylık sağlayacaktır.

Hesap Grubu: Kullanıcı ihtiyaçlarına göre Hesap Grupları tanımlayabilir. Bu durumda gruplama, analiz ve raporlama daha kolay olacaktır.

Negatif Kontrolü: Çek hesabının Hesap toplamlarının negatif olması durumunda yapılacak işlemi belirler.

                Yapma: Kontrol yapılmaz hesabın negatif olması mümkündür.

                Uyar: Hesap negatif olduğunda uyarı verir fakat yine de kaydetmeye izin verir.

                Durdur: Hesap toplamı negatif olduğunda işlemi kaydetmeye imkân vermez.

Çek/Senet Durumu: Çek/Senetlerinizin durumlarıyla ilgili işlemleri takip etmek için kullanılır.

                Portföyde: Sorunsuz çek ve senetlerinizi takip edebilmeniz için çek hesabınızın durmunun "Portföyde" olması gerekir.

                Yasal Takipte: Tahsil edilemeyen çek/senetlerinizi “Transfer” diyerek Durumu: ”Yasal Takipte” olan Çek Hesabına aktarabilirsiniz. Çek/Senetlerin Transfer işlemleri ile ilgili Çek/Senet Bordrolarına ulaşmak için tıklayın.

                Tahsil Edilemedi: Müşteriden aldığınız çek/senedin karşılıksız çıkması vs. durumlarda çek/senetlerinizi aktarabileceğiniz Çek Hesabınızın “Durumu: Tahsil Edilemedi” olması gereklidir. Durumu: Tahsil Edilemedi olan bir çek hesabınızın olmaması durumunda karşılıksız çıkan ya da herhangi bir sebeple tahsil edilemeyen çek/senetlerinizi aktarabileceğiniz bir Çek Hesabı olmayacaktır.

Para Birimi: Çek Hesabınız dövizli işlem yapacaksa, ilgili döviz buradan seçilir. Seçim yapılmadığı durumda Para Birimi “TL” kabul edilir.

Kur Türü: İşlemlerde Döviz Kurunun hesaplama parametresini belirlemek için kullanılır. Sistem üzerinden, TCMB Alış, TCMB Satış, Efektif Alış veya Efektif Satış seçilebilir.

Hareketlerde Döviz Türü Değiştirilmesin: Buradaki seçeneğin işaretli olması durumunda işlemlerde farklı bir dövizle işlem yapılmasına izin vermez. İşaretli olmadığı durumda aynı çek/senet hesabından farklı dövizleri de takip etmeniz mümkündür.

ADRES:

Yeni Kayıt – Çek Hesabı – Adres

Bu sekmede ise Çek Hesabının ait olduğu adres bilgisi detaylı olarak seçilebilir. Burada seçilen adres bilgisi, Hızlı İşlemlerde muhasebe hesaplarının toplu oluşturulması aşamasında “Kodlama Biçimi: İline Göre” seçildiğinde gruplama için kullanılacaktır.

Alt tarafta bulunan “Gelişmiş Seçenekler” butonuna tıklayarak açılan pencerede, “Detaylar” sekmesine geçerek Adres Tipini seçebilir ya da Harita üzerinden de konum seçebilirsiniz.

Yeni Kayıt – Çek Hesabı – Adres Detayları

HESAP TOPLAMLARI:

Bu Sekme Çek Hesabının zorunlu bilgilerini girdikten sonra “Kaydet” dediğinizde açılacaktır. Kullanıcının bu alana müdahale etmesi mümkün değildir. Özet bilgi olarak Çek Hesabının mevcut bakiyesini ve hesap toplamlarını gösterir.

Yeni Kayıt – Çek Hesabı – Hesap Toplamları

Buradaki farklı döviz birimleri Hesabın işlem görmesine bağlıdır. Örneğin Çek Hesabı ile USD üzerinden işlem yapılması durumunda USD ile ilgili özet bilgiler de görünmeye başlayacaktır. Hiçbir dövizli işlem yapılmadığında da sadece “TL” Para Birimi için bilgiler gösterilecektir. Alt tarafta ise Firmanın “Yerel Para Birimi” cinsinden hesap toplamları gösterilecektir.

MUHASEBE HESAPLARI:

Çek Hesapları da Orkestra için birer Parasal Hesaptır. Bu nedenle bu hesapların da Muhasebe Hesap Bağlantılarının yapılması gerekir. Hesap Bağlantıları doğru bir şekilde yapıldığı zaman oluşan Muhasebe Fişlerinde ilgili hesaplar çalışacaktır. Bu hesapların çalışması için gereken hesap bağlantıları bu ekrandan yapılır.

Örneğin bir Cari Hesaba satınalma işleminden sonra verilen Senet için 321.001 Verilen Senetler hesabına “Alacak”, ilgili Carinin muhasebe hesabına da “Borç” yazılır.

Yeni Kayıt – Çek Hesabı – Muhasebe Hesapları

Alınan Çek Muhasebe Hesabı: Alınan çeklerin hangi hesaba yansıtılacağını belirtmek için kullanılır. Resimdeki hesaplar örnektir. Benzer şekilde kullanılabilir.

Alınan Senet Muhasebe Hesabı: Alınan senetlerin hangi hesaba yansıtılacağını belirtmek için kullanılır. Resimdeki hesaplar örnektir. Benzer şekilde kullanılabilir.

Verilen Senet Muhasebe Hesabı: Verilen senetlerin hangi hesaba yansıtılacağını belirtmek için kullanılır. Resimdeki hesaplar örnektir. Benzer şekilde kullanılabilir.

ÖZELLİKLER: Firmalar ihtiyaç duydukları özelliklere göre farklı özellikler isteyebilirler. Bu durumda ihtiyaca göre özellik setleri tanımlanır ve bunlara veri girişi yapılarak daha sonra filtreleme ve raporlama işlemlerinde kullanılabilir.

Özellik değer setleri ile ilgili detaylı açıklamalara ulaşmak için tıklayın.

EKLENTİLER:

Yeni Kayıt – Çek Hesabı – Eklentiler

Çek/Senet İşlem Satırları: Bu sekme altında varsa çek/senetlerle ilgili işlem satırlarını görebilirsiniz. Burada dikkat edilecek bir husus Çek Senet Kartı oluşturduğunuzda burada görüntülenmeyecektir. Satırların gelmesi için Çek Senet Kartının Giriş/Çıkış işlemlerinden birinin yapılması gibi Çek/Senet Bordrosu işlemlerinden birinin yapılması ve ilgili Çek Hesabının seçili olması gerekir.

Çek Senet Kartları: Oluşturulan tüm Çek/Senet Kartlarının içerisinde çek hesabına göre filtrelenmiş olarak gelir. Bu ekranda ilgili Çek Hesabına bağlı olan Çek/Senet Kartları gösterilecektir.

Finansal Hesap Günlük Toplamları: Çek Senet Kartlarının tahsil edilmesine ya da ödenmesine göre oluşan Çek/Senet Bordrolarından hareketle günlük olarak işlemlerinizi buradan görebilirsiniz. Tarihlere göre günlük işlem hacimlerinizi takip edebilirsiniz.

Finansal Hesap Koşan Günlük Toplamları: Bu sekmede ise yapılan işlemleri kümülatif olarak görebilirsiniz. Bu sayede toplam olarak da durumunuzu görebilirsiniz.

Finansal İşlem Satırları: Çek/Senetlerin tahsilat ya da ödemelerine göre oluşan Finansal İşlem Fişlerinin bağlantısını buradan takip edebilirsiniz.