ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Betik Kullanarak Alanlara Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Betik Kullanarak Alanlara Erişim Nasıl Sağlanır?


Öncelikle Standart bir alana mı($F), tanımlanmış bir değişken alanına mı($V) yoksa bir context'e($C) mi? erişmek istediğimize karar veriyoruz. 

$F{} 'li alanları direkt olarak seçebildiğimiz gibi, bu alanlara Betik yazarak erişimde mümkündür. 

Basit bir örnek ile başlayalım.

Şekil 35

Öncelikle yeni bir Metin bileşenini Veri bandımıza koyuyoruz ve alt kısımda veri bağlantısı bölümünden Betik Bağlantısı'nı seçiyoruz. Açılan ekranda daha önceden de yapmış olduğumuz gibi basit bir kod yazıyoruz. 

return $F{party.code};

Fatura üzerinde bulunan Cari Hesabın Kodunu getirmesini istedik. 

Şekil 36

İkinci alan için ise, biraz daha derinliği olan bir alan seçtik. Seçtiğimiz alan, Fatura üzerindeki Cari hesabın bulunduğu şehir bilgisi. 

return $F{party.contactInfo.secondartAddress.city};
Şekil 37

Seçtiğimiz alanın adım adım açıklaması şu şekildedir. 

$F{CariHesap.İletişimBilgileri.MerkezAdresi.Şehir}

Raporumuzun ön izlemesini aldığımızda [ Şekil 37 ]deki görüntüyü elde ediyoruz. Fatura üzeindeki Cari bilgisi ve Carinin bulunduğu şehir görüntüleniyor. 

Her bir alan için derinlik eklemesi yaptıktan sonra Orkestra'nın her alanında geçerli olan CTRL+SPACE Kısayoluna başvurarak seçebileceğiniz diğer alanları görebilirsiniz.

Betik yazarak alan kullanımınız sadece alan seçme ile sınırlı değildir.  

Şimdi biraz daha kompleks bir işlem yapalım. 

Şekil 38

 Veri bandına yeni bir Metin bileşeni ekliyoruz ve Veri bağlantısı yolundan Betik alanını seçiyoruz. 

Kullanacağımız kod şu şekildedir;

String s = $F{voucherNo};
if($F{voucherType}==101 || $F{voucherType}==102){
s = s + " (İADE)";
} return s; "}}

Not: Kod başına // (çift sağa yatık slash) işareti koyarsanız, o kod deaktif olur. Biz bu özelliği çoğu zaman kod içerisinde daha sonra okuduğumuzda anlayacağımız notlar yazmak için kullanmaktayız. 

Kodun Açıklaması: 

String s = $F{voucherNo};

yazarak başladığımız kodumuzda, s diye tanımlanmış bir Metin'imiz mevcut ve bu Metin'in değeri $F{voucherNo} (Fatura Numarası) dur. Not: Eğer alt kısımda if döngüsünü silip  direk return s; diye kodu bitirirsek, rapor üzerinde direk Fatura numaralarını görürdük. 

Bir alt satırda, $F{voucherType} (Fatura türü) hakkında bir koşul sunduk. 

EğerFatura türü 101 veya ( "||" işaretinin "veya" anlamına geldiğini hatırlayalım) 102 ise yeni s değerimiz s + " (İADE)" olsun. dedik. s+" (İADE)" yazmamızın mantığı şudur;

101 ve 102 fatura türü kodu Perakende satış iade  ve Toptan satış iade işlem kodudur. Dolayısıyla Orkestraya burada, eğer 101 ve 102 kodu ile bir fatura gelirse bu fatura numarasını yazdır ve yanına (İADE) şeklinde bir ibare koy demiş oluyoruz. 

Şekil 39

Raporumuzu ön izleme yaptığımızda, 2 adet satış faturamıza karşılık 1 adet iade edilmiş satış faturamız olduğunu görmekteyiz.