ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

HARCIRAH İŞLEM FİŞLERİ

HARCIRAH İŞLEM FİŞLERİ


Personellerin geçici görevleri, bu görevleri sürecince yapmış oldukları masrafları, bu görev ile ilgili alınan avanslar Harcırah İşlem Fişleri ile kayıt altına alınmaktadır.

Yeni Harcırah İşlem Fişi tanımı yapmak için;

1- Genel Perspektifte, İnsan Kaynakları seçilir.

2- İnsan kaynaklarında bulunan nesnelerden IK Hareketleri’ne çift tıklanır.

3- İK Hareketleri nesnelerinden Harcırah İşlem Fişleri çift tıklanarak Harcırah İşlem Fişleri listesine erişilir.

Şekil 1

Fiş Zamanı: Harcırah İşlem Fişinin tarih bilgisi bu alana girilmektedir.

Düzenlenme Zamanı: Harcırah işlem fişinin düzenlenme tarihi bu alana girilmektedir.

Fiş Numarası: Harcırah İşlem Fişi numarası bu alana girilmektedir.

Fiş Açıklaması: Harcırah İşlem Fişi açıklaması bu alana girilmektedir.

Çalışan: Harcırah işlem fişi hangi personel için düzenleniyor ise ilgili çalışan bu alana seçilmelidir.

İşlem Türü: Geçici Görev, Eğitim, Tedavi ve Masraf Formu seçeneklerinden oluşmaktadır. Harcırah kaydı oluşturmak için geçici görev seçimi yapılmalıdır.

Görev Başlangıç Tarihi: Yevmiye hesabında kullanılacak görev başlangıç tarihi bu alana girilmektedir.

Görev Bitiş Tarihi: Yevmiye hesabında kullanılacak görev bitiş tarihi bu alana girilmektedir.

Görev/Seyahat Yeri: Harcırah yevmiyesinin hesabı görev seyahat yerinde seçilen Ülke/Şehire göre değişkenlik göstermektedir. Harcırah işlem gruplarında girilen Ülke/Şehir yevmiye tutarına göre harcırah hesabı yapılmaktadır.

Kayıt Durumu: Taslak, Açık ve Kapalı seçeneklerinden oluşmaktadır. Taslak ve Açık durumdaki işlemler ilgili personel ve muhasebe hesaplarına etki etmezken, kapalı durumdaki harcırah işlem fişlerinin finansal işlem fişleri ve muhasebe fişleri oluşmaktadır. Aynı zamanda harcırah durumu kapalı olduğu durumda seçili Bordro Dönemine türü Harcırah olan bordro kaydı otomatik olarak eklenmektedir.

Yetki Kodu: Bazı tanımların bütün kullanıcılar tarafından görülmesi istenmeyebilir. Burada tanımladığınız Yetki Kodu’na göre kullanıcıların tanımları görüp görmemesini sağlayabilirsiniz.

İş Birimi: Harcırah işlem fişinde seçilen çalışanın, aktif olarak çalıştığı işyeri varsayılan olarak gelmekte ve değişiklik yapılmamaktadır.

Bordro Bilgileri

Bordro Dönemi: Kapalı durumdaki harcırah işlem fişinin oluşturacağı harcırah bordrosu burada seçilen puantaj dönemine kayıt edilecektir.

Bordro Tarihi: Harcırah işlem fişinin bordro tarihi bu alana girilecektir.

Yevmiye Satırları

Harcırah işlem fişinin hesaplaması yevmiye satırlarında yapılmaktadır. Hesaplama; Bordro Mevzuat tanımlarında girilen harcırah istisna tutarları, harcırah işlem gruplarında girilen yevmiye tutarları, seçilen Ülke/Şehir tutarları baz alınarak yapılmaktadır. Harcırah işlem satırlarında hesaplama satırının otomatik olarak açılabilmesi için fiş başlık bilgileri girildikten sonra çarkın yanındaki aşağı ok tıklanarak “Yevmiye Bilgilerini Yükle” seçimi yapılmalıdır.

Şekil 2

Yevmiye Türü: Tam, 1/2, 1/3 ve 2/3 seçeneklerinden oluşmaktadır. Yevmiye bilgileri yüklenince otomatik olarak gelmektedir.

Gün Sayısı: Görev Başlangıç ve Görev Bitiş tarihlerine göre otomatik hesaplanmaktadır.

Görev Seyahat Yeri: İlgili yevmiye satırının hangi Ülke/Şehir için yapıldığı bilgisi bu alana girilmelidir.

Hesaplama: Net ve Brüt seçeneklerinden oluşmaktadır. Öndeğer olarak sistem ayarlarında İnsan Kaynakları ayarları altında Harcırah parametrelerinden Harcırah Satırı Net/Brüt tanımlardan gelmektedir.

Şekil 3

Aynı zamanda harcırah İşlem Gruplarında da yevmiyenin hesaplama şekli seçilebilmektedir. Burada yapılan seçim sistem ayarlarından baskın özelliktedir.

 

Şekil 4

Günlük Yevmiye: Görev/Seyahat Yerinde girilen Ülke/Şehir günlük yevmiye tutarı bu alana otomatik olarak gelmektedir. Buradaki tutar yine harcırah işlem gruplarında girilen Yurtiçi Harcırah tutarı ya da Ülke Tutarlarından gelmektedir.

Net Tutar: Gün Sayısı ile Günlük Yevmiye çarpımı bu bölümde hesaplanmaktadır.

Proje Hesabı: İlgili harcırah işlemi belli bir projeye ait ise ilgili proje bu alana girilmelidir.

Masraf Merkezi: İlgili harcırah işlemi belli bir masraf merkezi ile ilgili ise masraf merkezi kodu bu alana seçilmelidir.

Örnekteki Harcırah İşlem Fişi; Yurtiçi harcırahı ve Net olarak hesaplanmıştır. Fiş toplam bilgilerinde; Brüt Yevmiye Toplamı: Personelin gelir vergisi dilimine göre ve damga vergisi oranı da eklenerek hesaplanan tutardır.

Net Yevmiye Toplamı: Hesaplanan Net Yevmiye tutarıdır.

Gelir Vergisi Matrahı: Hesaplanan brüt tutar üzerinden varsa gelir vergisi düşülerek hesaplanan tutardır.

Gelir Vergisi: Gelir vergisi matrahı üzerinden, personelin gelir vergisi dilimine göre hesaplanan gelir vergisi tutarıdır.

Damga Vergisi: Brüt tutar üzerinden hesaplanan damga vergisi tutarıdır.

Satır Sayısı: Yevmiye satır sayısıdır.

Harcırah Toplamı: Brüt harcırah tutarıdır.

Kesinti Toplamı: Gelir vergisi ve damga vergisi kesintiler toplamıdır.

Masraf Toplamı: Harcırah işlem fişi masraf satırlarında girilen masraflar toplamıdır.

Avans Toplamı: Harcırah işlem fişi Personel Avansları sekmesinde girilen avanslar toplamıdır.

Net Pozisyon: Tüm hakkedişlerden kesintilerin düşülmüş personele net ödenecek tutardır.

Masraf Satırları

Geçici Görev süresinde yapılan harcamalar Harcırah İşlem Fişi, Masraf Satırları ile sisteme kayıt edilmektedir.

Şekil 5

Masraf Tarihi: Harcırah görev başlangıç ve bitiş tarihleri arasında olmalıdır.

Harcama Kategorisi: İlgili masraf için daha önceden tanımlanmış Harcama Kategorilerinde seçim yapılmaktadır. Yapılan seçim ile masraf satırı Tahakkuk Hesabı ve Ürün /Hizmet kartları ile ilişkilendirilmektedir. Aynı zamanda harcama kategorilerinde Harcama Türleri de gruplanabilmektedir.

Şekil 6

Ödeme Yöntemi: Ödeme Yöntemi tanımlarından ilgili masraf satırının çalışan ya da kurum tarafından ödendiği seçimi yapılmaktadır.

Şekil 7

Tutar: Yapılan masraf tutarı bu alana girilmektedir.

İndirilecek KDV: Yapılan masrafa dair İndirilecek KDV tutarı bu alana girilmektedir.

KDV Türü: KDV Dahil/KDV Hariç seçeneklerinden ilgili seçim yapılmalıdır.

Satır Açıklaması: Masraf ile ilgili açıklama varsa bu alana giriş yapılabilmektedir.

Proje Hesabı: Masraf Satırı belli bir proje ile ilgili ise, ilgili proje seçimi bu alana yapılmalıdır.

Masraf Merkezi: Masraf Satırı belli bir masraf merkezi ile ilgili ise, ilgili masraf merkezi seçimi bu alana yapılmalıdır.

Harcırah işlem fişinde yapılan masraflar, masraf toplamlarında; yapılan masraf çalışan tarafından ödenecek ise; çalışan ödemesi toplamında görünmektedir. Harcama ödeme türü çalışan seçilmesi durumunda masraf tutarı Net Pozisyon toplamına da eklenmektedir.

Şekil 8

Personel Avansı

Personellerin almış olduğu avanslar harcırah işlem fişleri ile ilişkilendirilmektedir. Personel avansları harcırah işlem fişinden girilebildiği gibi, İnsan Kaynakları nesnelerinden Personel Avansları ile kayıt edilerek Harcırah İşlem Fişi ile ilişkilendirilebilmektedir. Yeni bir personel avansı eklemek için, personel avansları sekmesinde Yeni seçimi yapılmalıdır. Personel Avansı formu başlık bilgieri ve iki sekmeden oluşmaktadır.

Fiş Başlık Bilgileri

İşlem Zamanı: Avans işlem fişinin tarihi bu alana girilecektir. Burada girilen tarihi Kayıt Durumu Onaylı olan personel avansları için otomatik oluşan Finansal İşlem ve Muhasebe Fişi tarihine yansımaktadır.

Fiş No: Personel Avansı fiş numarası bu alanda tutulmaktadır.

Kayıt Durumu: Taslak, Normal, Onaylı ve İptal seçeneklerinden oluşmaktadır. Sadece onaylı durumdaki personel avansları personel cari hesabı ve muhasebe hesabına yansımaktadır. Diğer durumlarda finansal işlem fişi ve muhasebe fişi oluşmaz.

İşlem Türü: Personel avansı harcırah işlem fişi üzerinden eklendiğinde varsayılan olarak Harcırah Avansı olarak gelmekte ve değiştirilememektedir.

Genel

Avans Açıklaması: Avans ile ilgili açıklama varsa bu alana girilebilmektedir.

Personel: Personel avansı harcırah işlem fişi üzerinden eklendiğinde varsayılan olarak harcırah fiş başlığında girilen çalışan gelmekte ve değiştirilememektedir.

Parasal Hesap: Avansın ödendiği parasal merkez bu alana seçilmelidir. Bu durumda oluşan finansal işlem fişi hem personel cari hesabı hem de parasal merkez hesabı kaydı tamamlanmış olmaktadır.

Proje Hesabı: Avans kaydı proje hesabı ile ilişkilendirilecek ise bu alandan ilgili proje hesabı seçimi yapılmalıdır.

Masraf Merkezi: Avans kaydı masraf merkezi ile ilişkilendirilecek ise bu alandan ilgili masraf merkezi seçimi yapılmalıdır.

Döviz Türü: Personel avansı farklı bir döviz türü ile ödendi ise bu alandan ilgili döviz türü seçilmelidir.

Tutarı: Avans tutarı bu alana girilmelidir.

YPB Tutarı: Avans farklı bir döviz türü ile kayıt edildiğinde kur değerine göre hesaplanan yerel para birimi tutarı bu alanda otomatik olarak hesaplanarak gelmektedir.

Kur Değeri: Farklı dövizli işlemlerde işlem dövizi kur değeri bu alana gelmektedir. Varsayılan kur değerleri sistem ayarlarından belirlenmektedir.

Finans/Muhasebe

Muhasebe Yöntemi: Otomatik, Elle Oluştur ve Oluşturma seçeneklerinden oluşmaktadır. Otomatik seçiminde fişin kayıt durumu onaylı olur ise mahsup fişi otomatik oluşacaktır. Oluşturma seçiminde mahsup fişi oluşmaz, elle oluştur seminde ise mahsup fişi elle kayıt edilebilmektedir.

Muhasebe Açıklaması: Bu alana girilen açıklama oluşan muhasebe fişi satır açıklamasın yansımaktadır.

Harcırah Bordrosu: Personel avansı harcırah işlem fişi üzerinden oluşturuluyor ise harcırah işlem bordrosu otomatik seçili gelmektedir.

Finansal İşlem Fişi: Harcırah işlem fişi kayıt durumu onaylı olması durumunda otomatik olarak oluşmaktadır.

Muhasebe Fişi: Harcırah işlem fişi kayıt durumu onaylı olması durumunda otomatik olarak oluşmaktadır.

Proje Dağıtım Satırları

Harcırah işlem fişi birden fazla proje ile farklı oranlarda ilişkilendirilecek ise ilgili proje seçimleri bu alandan yapılarak ağırlıkları verilebilmektedir. Bu durumda oluşan muhasebe fişi satırları proje ağırlıklarına göre otomatik olarak hesaplanmaktadır.