ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Sürükle Bırak Yöntemi İle Rapor Oluşturma

 

Sürükle - Bırak Yöntemi ile Rapor Oluşturmak


Eğer Rapor Sihirbazı ile yaptığınız raporlardan ziyade, kendinize özgü bir tasarım yapmak istiyorsanız, Sürükle-Bırak yöntemi ile istediğiniz raporları oluşturabilirsiniz.

Öncelikle, Kayıt listesi ekranının alt kısmında bulunan Raporlar sekmesine tıklıyoruz ve yukarıdan Tasarım Listesini seçiyoruz. (Bk. [ Şekil 1 ])

Şekil 1

Tasarım listesine tıkladıktan sonra karşımıza Rapor tasarımları geiyor. Bu bölümün sol üst kısmından Yeni Rapor/Liste (Bk. [ Şekil 2 ]) seçeneğine tıklıyoruz. Açılan pencere daha önce işlemiş olduğumuz Rapor Sihirbazı ayarları ekranıdır. Bu ekrana iptal diyerek direkt olarak rapor tasarımı ekranına geliyoruz. 

Şekil 2

Rapor tasarımı ekranında karşımıza boş bir rapor hazırlama ekranı geliyor. (Bk. [ Şekil 3 ])

Şekil 3

Yukarıda görüntülenen görselde (Bk. [ Şekil 3 ]) varsayılan olarak gelen veri bantları bulunmaktadır. Bir raporu çalıştırdığınızda bu bantların sırasına göre rapor çalışmaktadır.

Rapor Başlığı: Rapor çalıştırıldığı anda sadece 1 defa çalışacak olan alandır. Buraya koyduğunuz veri rapor boyunca sadece 1 defa çalışır ve rapor çalışması durduğunda bu çalışan veri görüntülenir.

Sayfa Başlığı: Rapor çalıştırıldığı anda, her sayfa eklendiğinde çalışacak olan alandır. Buraya koyduğunuz veri, rapor her yeni sayfa oluşturduğunda çalışır.

Veri Detay Bandı: Rapor çalıştırıldığı anda, Veri/Detay bandına koymuş olduğunuz veri sayısı kaç tane ise o sayı kadar çalışır. Örneğin Veri/Detay bandına "Satış faturaları/fatura no" alanını eklerseniz, kayıtlı kaç satış faturanız var ise o sayı kadar bu bölüm çalışacaktır. Her seferinde sırasıyla faturalarınızı kontrol ederek verileri toplayacaktır. Veri toplama işlemi bittiğinde rapor çalışmayı durdurur ve çalışma sırasını bir sonraki banda devreder.

Sayfa Dipnotu: Rapor çalıştırıldığında, sırasıyla Rapor başlığı, Sayfa Başlığı, Veri Detay Bandı, çalıştıktan sonra Sayfa Dipnotu her yeni sayfa sonunda bir defa çalışmak üzere çalışmaya başlar. Sayfa başlığı ile aynı prensipte çalışır fakat sayfa başlığı sayfanın başlangıcında çalışırken, sayfa dipnotu sayfanın bitişinde çalışır. Bu alan, veri transfer bandında hesaplanmış alanların toplam gibi işlemlerini yapmakta kullanılabilir. Örneğin Veri Detay Bandında faturaların ödenecek tutarlarını görüntülediğinizi varsayalım. Dipnota ekleyeceğiniz bir toplam ile bu ödenecek tutarların toplamlarını görüntüleyebilirsiniz. Bu işlemi nasıl yapacağınızı ilerleyen dokümanlarda bulabilirsiniz.

Rapor Dipnotu: Rapor çalıştırılıp sırasıyla yukarıdaki bantlar çalıştıktan sonra, rapor çalışması tamamlanmadan hemen önce bir defa çalışacak ve sonuçlar görüntülenecektir.

 

Şekil 4

Ekranın sağ tarafında bulunan Bileşenler altından (Bk. [ Şekil 4 ]) Metin alanını sürükleyip sağ taraftaki Veri/Detay Bandına bırakıyoruz.

Not: Bu Metini istersek düz bir metin olarak, istersek içerisinde veri barındıran bir Veri nesnesi olarak, istersek Script yazılacak bir betik nesnesi olarak vs. kullanabiliriz. Rapor yapımında en çok kullanacağımız alan, "Metin" alanıdır.

Aynı şekilde sürükle bırak yaparak, bir tane daha metin sürüklüyoruz fakat bu sefer Sayfa başlığı bandına bırakıyoruz. Şu an raporumuzda 2 adet metin alanımız mevcut.(Bk. [ Şekil 5 ])

 

Şekil 5

 Yukarıda görüldüğü üzere (Bk. [ Şekil 5 ]) , Sayfa başlığında ve Veri/Detay Bandında birer adet Metinimiz mevcut. Rapor çalıştığında gereksiz boşluklar olmaması için bant yüksekliklerini kullandığımız metin alanı yüksekliği ile eşit yapmamız işe yarayacaktır. Yüksekliğini ayarlamak istediğimiz bant seçiliyken, sol tarafta yerleşim altında bulunan "yükseklik" bölümündeki değeri değiştirebiliriz veya tasarım alanında, [ Şekil 5 ]'te görünen sayfa başlığı etrafında seçim sebebi ile oluşan dikdörtgenin, çizgi ortalarındaki noktaları sürükleyerek yüksekliği değiştirebiliriz.

 

Şekil 6

Veri/Detay Bandında bulunan Metin seçiliyken, ekranın solunda bulunan nesne özellikleri ekranından Veri bağlantısı bölümünü buluyoruz. Veri bağlantısının sağ tarafındaki üç noktaya tıklıyoruz ve Şekil 6 da görüntülenen Veri balantısı tipi ekranı karşımıza geliyor (Bk. [ Şekil 6 ]) . Şimdiki örneğimizde Veri bağlantısı tipi ekranındaki Alan Bağlantısı seçeneğini seçeceğiz. Alan bağlantısını seçtikten sonra alt kısımdan ileri tuşuna basıyoruz. 

 

Şekil 7

Karşımıza Alan Listesinden Seçim ekranı geliyor (Bk. [ Şekil 7 ]). Biz bu örnek için "Fatura No" alanını seçeceğiz. "Fatura No" Alanını listede bulup seçtikten sonra, son tuşuna tıklıyoruz ve seçtiğimiz alan rapor üzerindeki metin alanına ekleniyor. 

  

Şekil 8

[ Şekil 8 ] de görüntülendiği üzere, Fatura No'yu alan listesinden seçtiğimizde, Metin yazan yere $F{voucherNo} şeklinde bir kod geliyor.

Not: Seçtiğiniz her alan bu formatta gelecektir. $F field yani Alan demektir. Rapor üzerinde $ işareti ile başlayan tüm kutucuklar içerisinde, raporda kullanılmak üzere seçilmiş veriler var demektir.

Sayfa başlığındaki metin alanı ise bize veri bandında görünen verinin alan adını yazmak için kullanılacaktır.

Şekil 9

Sayfa başlığında bulunan Metin alanını seçiyoruz ve sol tarafta, Nesne özellikleri altında görünüm içerisinde bulunan metin bölümüne tıklıyoruz. (Bk. [ Şekil 9 ]), Metin yerine ne yazmak istiyorsanız yazabilirsiniz. Burada yazacağınız Kelime rapor boyunca sabit olacaktır. Biz bu örnekte "Fatura No" yazacağız.

Not: Metinleri değiştirmenin kısayolu Klavyenizdeki F2 tuşudur. Rapor alanında, sayfa başlığındaki metin seçliyken F2 tuşuna basarakta ismini güncelleyebilirsiniz.

Şekil 10

Sayfa Başlığında bulunan Metin alanını Fatura No olarak değiştirip "Enter"a bastığımızda, Sayfa başlığında bulunan Metin alanının isminin Fatura No olarak güncellendiğini görüyoruz. (Bk. [ Şekil 10 ])

Yukarıdan Ön izleme sekmesine tıkladığımızda rapor üzerinde seçmiş olduğumuz Fatura No verileri ve Bir adet Fatura No yazılı Başlık geleceğini görüyoruz. (Bk. [ Şekil 11 ])

Şekil 11

Raporu ön izleme yaptığımızda yukarıda görüntülenen görüntü karşımıza geliyor. (Bk. [ Şekil 11 ])  Fatura No başlığı altında, Sistemdeki faturalarımız görüntüleniyor. Rapor tasarımı ekranında, bu yöntemle farklı alanlar ekleyerek kendi özgün raporlarınızı oluşturabilirsiniz.