Orkestra ile rapor oluşturmaya başlarken, Orkestra size birtakım kolaylıklar sağlamaktadır. Bu kolaylıklar sayesinde birkaç dakika içerisinde kendiniz için verimli bir rapor oluşturabilirsiniz.
Rapor özelliklerinin seçilmesi
Rapor yapmak istediğimiz nesnedeyken, alt kısımdan önce "Raporlar" sekmesine, sonra "Tasarım Listesi" sekmesine giriş yapıyoruz ve karşımıza yukarıda görüntülenen (Bk.[ Şekil 1 ]) ekranı geliyor. Bu ekranda istediğimiz ayarlamaları yaptıktan sonra ileri tuşuna tıklıyoruz.
Not : Rapor özellikleri ekranındaki ayarların anlamları için Raporlama İçin Tanımlar dokümanımızı inceleyebilirsiniz.
Alan Seçimi
Alan seçimi ekranının sol tarafında, bulunduğumuz nesneye göre farklılık gösteren ve o nesne için seçebileceğimiz tüm alanları gösteren bir liste görünüyor (Bk.[ Şekil 2 ]). Raporumuzda görmek istediğimiz alanları çift tıklayarak ekranın sağ tarafındaki bölüme aktarıyoruz. Ekranın sağ tarafına aktarılan alanlar rapor içerisinde görüntülenecek olan alanlardır. Örnek olması için "Fatura no", "Cari Hesap" ve "Ödenecek tutar" alanlarını seçtik. (Başlangıç nesnemiz Satış Faturaları). Ekranın sağ tarafında listelenen alanların sıralaması, rapor üzerinde bastırılırken soldan sağa doğru sütun sıralaması olacaktır. Bu örnekte rapor üzerinde en soldaki sütun Fatura no iken, en sağdaki sütun Ödenecek tutar olacaktır.
Önemli Not : Seçilen alanların bir mantık çerçevesi içerisinde seçilmesi gerekmektedir. Örneğin "Faturanın satırının faturasının satırı" gibi alanlar seçildiğinde, rapor içerisinde olması gerekenden çok fazla veri gelmesi anlamına gelecektir. Alan seçimi yaparken bilinçsiz bir şekilde derinliğe inmek, raporda karşımıza gelecek verilerin matrislenip çarpılarak gelmesi demek olabilir.
İstediğimiz alanları seçtikten sonra ileri tuşuna tıklayarak işlemlere devam ediyoruz.
Veri Gruplama
Veri gruplama ekranı karşımıza geliyor. (Bk.[ Şekil 3 ]) Bu ekrandaki seçimler, alan seçimi ekranında seçmiş olduğumuz alanları eğer istersek gruplayabilmemize olanak tanır. Gruplama işlemine bazen hiç ihtiyaç olmaz fakat bazı durumlarda gruplama yapmak gerekecektir. Örneğin biz şu anda Fatura tarihini seçerek, alan ekranında seçmiş olduğumuz faturaları tarihe göre sıralama yapmak istediğimizi programa söylemiş oluyoruz.
Grup Adı: Üst kısımda Grup adı bölümüne grubumuzun adını ne yapmak istiyorsak onu yazıyoruz. Grup adını, daha sonra raporu düzenlemeniz gerekirse anlayabileceğiniz bir şey yazmanız tavsiye edilir. Biz Gruplama için Fatura Tarihini seçtiğimiz için Grup adını da "tarih" yapıyoruz.
Grup Bantları: Grup bantları açılır menüsüne tıkladığımızda karşımıza 3 seçenek gelecektir. Bunlar "Başlık, Dipnot, Başlık / Dipnot" şeklindedir. Anlaşıldığı üzere başlık seçersek grubumuzda sadece başlık olacaktır ve bu örnek için yeterli bir seçimdir. Dipnot seçtiğimizde sadece grubumuzun dipnotu olacaktır. Başlık/dipnot seçeneğiniz seçtiğimizde ise hem başlığımız hep dipnotumuz olacaktır. Not : dipnotlar genel olarak raporun üst kısımlarında yapılan işlemlerin toplamları vs. gibi işlemlerde kullanılmaktadır.
Sıralama: Sıralama bölümü, seçtiğimiz grup alanının neye göre sıralanacağını seçeceğimiz alandır.
Dipnot Yerleşimi: - - Buraya bilgi eklenecek - -
İstediğimiz ayarlamaları yaptıktan sonra Son tuşuna tıklıyoruz.
Not: Eğer grup sıralaması harici bir başka sıralama daha istiyorsanız son yerine ileri tuşuna tıklayarak sıralama ekranından farklı bir sıralama oluşturabilirsiniz.
Rapor Tasarımı Tanımları
Alan seçimi ve gruplama isteklerimizi seçtikten sonra karşımıza [ Şekil 4 ] deki ekran geliyor. Görüldüğü üzere Orkestra, otomatik olarak seçmiş olduğumuz alanları getirdi ve grupladı.
Önemli Notlar:
Raporu Çalıştırmak ve Kısayola eklemek
Oluşturmuş olduğunuz raporunuzu kullanıp, kullanıcıların kullanımına açmak için yukarıda görüntülenen resimde (Bk.[ Şekil 5 ]) bulunan Çalıştır tuşuna basmanız ve gerekli ayarlamaları yapmanız gerekmektedir. Bu ayarlamalar sadece ilk kurulumda yapılmaktadır. Sonrasında bu rapor için tekrar ayar yapmanız gerekmez.
Çalıştır Tuşuna bastığımızda;
Altta görüntülenen ekran (Bk.[ Şekil 6 ]) karşınıza gelecektir.
[ Şekil 6 ] da görüldüğü üzere Çalıştır tuşuna bastığımız anda açılan ekranda en üstte hazırlamış olduğumuz rapor hazır halde bekliyor. (Tasarım seçimi ekranındaki sıralamayı Kayıt no ya göre yaptığımız için en son kayıt nosu olan en üstte çıkıyor. ) Hazırlamış olduğumuz raporu seçiyoruz ve ileri tuşuna basıyoruz.
Karşımıza rapor çalıştırma özellikleri geliyor (Bk.[ Şekil 7 ]). Üst sekmede hemen göze çarpan başlıklar "Genel", "Filtreler", "Parametreler" ve "Sıralama" şeklindedir. Bu sekmelerden şu anda "Genel" üzerinde duracağız.
Baskı ünitesi: Bu bölümde raporu çalıştırdığınızda raporun görüntüsünü nerede elde etmek istediğiniz hakkında seçim yapmanız istenmektedir. Bir bu örnekte "Ekran" Seçeneğini seçeceğiz.
Filtreleme: Kayıt Listeleme Filtrelerini Uygula seçeneğini seçtiğimizde. Eğer raporu çalıştırmadan önce, (nesnemiz satış faturaları olduğu için) satış faturaları listesinde bir filtreleme uyguladıysak, bu filtreyi raporda görüntüleriz. Örneğin kayıt listesinde sadece X firmasının faturalarını filtrelemişsek, raporu Kayıt Listeleme Filtrelerini Uygula seçeneği aktifken çalıştırırsak, rapor içerisinde sadece o firmaya ait bilgiler görüntülenecektir.
Seçili Kayıtları Kullan seçeneğini seçtiğimizde, aynı şekilde kayıt listesinde sadece kendi seçtiğimiz (CTRL+ Sol Tık ile birden çok seçim yapabiliriz) kayıtlar hakkında bilgiler görüntülenecektir.
Tüm Kayıtları Kullan seçeneğini seçtiğimizde, sistemimize kayıtlı olan tüm ilgili verileri karşımıza getirecektir.
Biz bu örnekte varsayılan olarak gelen Kayıt Listeleme Filtrelerini Uygula seçeneğini seçiyoruz ve Son tuşuna basıyoruz.
Karşımıza yukarıdaki resimde (Bk.[ Şekil 8 ]) görünen raporumuz geliyor. Raporumuz kullanıma hazırdır.