Ekranın sol üst kısmında, Yeni Tuşunun yanında bulunan "OK" işaretine tıkladığımızda karşımıza iki seçenek gelecektir.
Yeni: El ile "Yeni" bir Muhasebe Fişi oluşturmak için kullanılır.
Kur Farkı: Firmalar farklı dövizlerle yaptıkları işlemlerden dolayı oluşan bu kur farklarını gidermek için Kur Farkı Fişi oluşturmaktadırlar. Kur Farkı ile ilgili işlemler detaylı bir şekilde Kur Farkı Hesaplama sayfasında açıklanmıştır.
Fiş Zamanı: Muhasebe Fişinin zamanını gösterir.
Fiş Numarası: Muhasebe Fiş Numarasını gösterir. Her seferinde elle girmenize gerek yoktur. Numaralama şablonu kullanarak da otomatik numara üretebilirsiniz. Numara üretmek için Kod Üretme Şablonları kullanılır, detaylı bilgi için tıklayın.
Fiş Açıklaması: Oluşturulan Muhasebe Fişine açıklama girmek için kullanılır.
Fiş Türü: Orkestranın yapılan her bir parasal hareket için bir Finansal İşlem Fişi oluşturduğunu daha önce belirtmiştik. Aksi belirtilmediği sürece bütün bu Finansal İşlem Fişlerinin Muhasebe Fişleri de Orkestra tarafından oluşturulmaktadır ve oluşturulan fişlerin Fiş Türü Mahsup Fişi olarak kaydedilmektedir. Buradan el ile oluşturulan fişleri ise farklı türler altında saklamak ise kullanıcıya daha sonra filtreleme ve raporlama aşamalarında fayda sağlayacaktır.
Açılış: Dönem başlarında ve programa ilk geçiş aşamasında açılış fişi oluşturulur. Elle oluşturulabileceği gibi İşlem Sihirbazı, Dönem Başı Açılış Fişi seçilerek de oluşturulabilir. Açılış Fişleri ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.
Tahsil: Kasaya para girişi olduğu zaman bu fiş türü kullanılır. Kasa borçlu kısmına paranın geldiği yer ya da yerler alacaklı kısmına yazılır.
Tediye: Kasadan para çıkışı olduğu zaman bu fiş kullanılır. Kasadan para çıkışı olduğu için alacaklı kısmına, fişin diğer satırları da borçlu kısmına yazılır.
Mahsup: Muhasebe Hesapları arasındaki para hareketlerinde Mahsup Fişi kullanılır. Orkestra üzerinde Finansal İşlem Fişlerinden oluşan Muhasebe Fişlerinin türü Mahsup Fişi olarak seçilir.
Kur Farkı: Döviz ile yapılan işlemlerde işlem tarihi ve tahsilat/ödeme tarihindeki döviz kurları farkı sebebi ile oluşan farklardan dolayı Kur Farkı Fişi oluşturulur. Kur Farkı Hesaplama ile ilgili detaylara ulaşmak için tıklayın.
SMMM: Satılan Malın Maliyet Mahsubu Fişi. Satış Faturalarındaki maliyet sekmesinde oluşan maliyetlerin muhasebeleştirilmesi için kullanılır. Elle oluşturulabileceği gibi Öğe Ağacında bulunan Finans/Muhasebe bölümü altında Satılan Malın Maliyet Mahsubu sayfasından hesaplanarak da oluşturulabilir. Detaylı bilgi için tıklayın.
Yansıtma: Yansıtma işlemi dönem içinde ya da sonunda bazı hesaplardaki son bakiyelerin başka hesaplara aktarılması işleminde kullanılır. Hesaplamak için İşlem Sihirbazı, Yansıtma Fişi Oluştur seçeneklerini de kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.
Adat: Firmalar ödeyecekleri ADAT Tutarı ile ilgili Muhasebe Fişlerini buradan oluşturur. ADAT tutarını biliyorsanız direk fişi oluşturabilirsiniz. ADAT faizinin ne olduğuyla ilgili detaylı bilgiyi ve ADAT Tutarı hesaplamayı İşlem Sihirbazlarında ADAT Faizi Hesaplama bölümünde bulabilirsiniz.
Kapanış: Dönem sonunda hesapları kapatmak için kullanılır. Elle oluşturulabileceği gibi ekranın sol üst kısmındaki İşlem Sihirbazı altında Dönem Sonu Kapanış Fişi seçilerek de oluşturulabilir. İşlem Sihirbazlarından Kapanış Fişi ile ilgili detaylara ulaşmak için tıklayın.
Durumu;
Taslak: Kesin olmayan işlemler öncesinde fiş durumu taslak olarak kaydedilir. Taslak olarak kaydedilen işlemler muhasebe ve parasal hesapları ya da riskler gibi diğer nesneleri etkilemez.
Normal: İşlem durumu taslaktan sonraki aşamada Normal olarak kaydedilebilir. Durumu Normal olan finansal işlemler de hiçbir yeri etkilemez.
Onaylı: Kesinleşen işlemlerinizi onaylı olarak kaydedebilirsiniz. Artık muhasebe hesapları çalışacak ve parasal hesaplarda ilgili işlemi görebilirsiniz. Kaynak belgesi olan Finansal İşlem Fişlerinde (kendiliğinden oluşan) durumu Onaylı olarak gelecektir. Sizin tekrar onaylamanıza gerek yoktur.
İptal: Yapılan bir işlemin iptal edilmesi gerektiğinde fişi silmek yerine İptal seçebilirsiniz.
Gönderilmiş: İlgili Muhasebe Fişine ait defterler GİB’e gönderildiyse fiş durumu “Gönderildi” olarak gösterilir.
İş Birimi: Muhasebe Fişinin ait olduğu İş Birimini seçmek için kullanılır.
Yetki Kodu: Muhasebe Fişi ile ilgili bir yetkilendirme yapmak için buradan seçim yapabilirsiniz. Yetki paketlerinde oluşturmuş olduğunuz kişilere özel yetkilendirmeleri Gruplayarak yetki kodları ile tek seçim ile ilgili bölümleri görebilecek yetki kodlarını seçebilirsiniz. Yetki Paketleri ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.
Belge Tarihi: e-Defter gönderirken oluşturulacak Yevmiye Fişi'nin Belge Tarihi bu alana girilir. GİB tarafından defter beratlarında görüntülenmesi için bu bilgiler girilmelidir.
Belge Türü: e-Defter gönderirken oluşturulacak Yevmiye Fişinin Belge Türü bu alana girilir. GİB tarafından defter beratlarında görüntülenmesi için bu bilgiler girilmelidir.
Belge No: e-Defter gönderirken oluşturulacak Yevmiye Fişinin Belge Numarası bu alana girilir. GİB tarafından defter beratlarında görüntülenmesi için bu bilgiler girilmelidir.
Ödeme Yöntemi: Yapılan işlemin bir ödeme planı varsa seçenekleri buradan belirleyebilirsiniz.
DETAYLAR SEKMESİ:
[ Detaylar ] sekmesinde Döviz kuru, düzenleme Türü, KDV hesaplama gibi seçenekleri dilediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.
Raporlama Döviz Kuru: Firmanızın raporlama dövizi ne ise ilgili dövizin kur değerini gösterir.
Düzenleme Türü:
Normal Kayıt: Varsayılan olarak yapılan işlemler Normal Kayıt olarak girilir.
Ters Kayıt: Yapılan bir işlemin iadesi gerektiğinde muhasebe hesaplarının doğru çalışması için aynı işlem aynı cari ile ters kayıt yapılır. Bu durumda muhasebe hesaplarında yanlışlık olmayacaktır.
Düzeltme Kaydı: Ters kayıtla aynı çalışır. Muhasebe fişi üzerinde bunun bir ters kayıt mı düzeltme kaydı mı olduğunu belirtmek için bu seçeneği kullanabilirsiniz.
KDV Hesaplama: Muhasebe fişiniz içerisindeki tutarı KDV dahil veya Hariç olarak işleme almanızı seçebileceğiniz alandır.
KDV Hesaplama yapabilmeniz için öncelikle [ Dönem KDV Ayarı ] de görüntülendiği üzere Dönem üzerinde KDV (Satış) ve KDV (Satınalma) sekmelerinde KDV oranlarını tanımlamanız gerekmektedir.
Bulunduğunuz nesnedeyken CTRL+F1 kombinasyonuna klavyemizden basıyoruz ve karşımıza [ Satır Kısayolu ] görüntüsü geliyor. Burada görüldüğü üzere yapabileceğimiz işlemlerin kısayolları listeli halde bulunmaktadır.
Kdv Hesaplama alanında, KDV Hariç Seçiliyken CTRL+1 kombinasyonuna bastığımızda, satırda verilmiş tutarın KDV hariç tutar olduğunu sisteme söylemiş oluyoruz. Yapmış olduğumuz tanımlamalar sayesinde yazılmış tutar üzerinden KDV hesabı yapılıp bir alt satıra kdv tutarı ekleniyor.
Kdv Hesaplama alanında, KDV Dahil Seçiliyken CTRL+1 kombinasyonuna bastığımızda, satırda verilmiş tutarın KDV dahil tutar olduğunu sisteme söylemiş oluyoruz. Yapmış olduğumuz tanımlamalar sayesinde yazılmış tutar üzerinden KDV hesabı yapılıp bir alt satıra kdv tutarı ekleniyor.
Görüldüğü üzere, Kdv Hariç seçtiğimizde satırdaki tutar üzerine Kdv tutarını hesaplayarak ekledi, Kdv Dahil seçtiğimizde ise satır üzerindeki tutardan, hesaplanan kdv tutarını eksiltiyor.
NOTLAR SEKMESİ:
Yaptığınız işlem için ek not ekleme işlemi bu alanlardan yapılabilir. Daha sonra [ Notlar ] bölümleri raporlarda Belge Notları ve İşlem notları olarak ayrı ayrı kullanılabilir.
BAĞLI KAYITLAR SEKMESİ:
Bağlı Kayıtlar sekmesi yeni oluşturulan Muhasebe Fişleri için açılmayacaktır.
Başka bir Finansal İşlem Fişinden dolayı Muhasebe Fişi oluşuyorsa bu sekme açılacaktır. Bu sekmede de Muhasebe Fişinin bağlantılı olduğu Finansal İşlem Fişini görebilirsiniz. [ Bağlı Kayıtlar ] da görüntülendiği gibi işaretli butona sağ tıklayarak gelen seçeneklerle ilgili Finansal İşlem Fişini “İncele” ya da “Güncelle” modunda açabilirsiniz.
F9 SATIR DETAYLARI
Bu seçeneklerin dışında Orkestra üzerinde genel olarak satırları olan verilerde (fatura, fiş, irsaliye, sipariş, talep vs.) F9 tuşuna basarsanız size satır detayları gösterilecektir. Her bir satır farklı veri içerdiğinden satır detaylarının görüntülenmesi için ilgili satır tıklandıktan sonra F9 tuşuna basılmalıdır.
Herhangibir satır üzerindeyken F9'a bastığınızda aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır.
Satır Detay Bilgileri yazısının hemen altında hangi satır ile ilgili işlem yaptığınızı belirten Muhasebe Hesabı ve Kodu görüntülenmektedir.
GENEL SEKMESİ;
Bütçe İşlemi: Fiş Satırındaki işlem bir Proje Hesabı ile ilişkilendirildiyse bu Proje Hesabının bütçesi ile ilgili yapılacak işlemi belirlemek için kullanılır.
İşlem Yapma: Bütçe ile ilgili işlem yapmaz.
Bütçe Güncellenecek: Muhasebe Fişiyle beraber Proje Hesabının bütçelerini günceller.
Proje Hesabı: Muhasebe Fişinin satırını bir Proje ile ilişkilendirmek için bu seçeneği kullanabilirsiniz. Her satır için farklı proje hesabı seçilebilir. Bu bilgi satır üzerinden de girilebilir.
Masraf Merkezi: Muhasebe Fiş satırının bir masraf merkeziyle ilişkilendirmek ve bu masrafları daha sonra analiz etmek için kullanılır. Fiş satırı üzerinden de girilebilir.
Yevmiye Madde No: Yevmiye Madde Numaralama işlemi yapıldıysa Muhasebe Fişinin Yevmiye Numarası bu alanda görüntülenir. Yevmiye Madde Numaralama ile ilgili işlemler için tıklayın.
Yevmiye Satır No: Yevmiye Madde Numaralama işlemi yapıldıktan sonra Satırın Yevmiye Numarası bu alanda görüntülenir.
MASRAF MERKEZİ SATIRLARI SEKMESİ: Fiş Satırı için masraf satırları varsa seçenekleri buradan görüntüleyebilirsiniz.
Bu işlem öncesinde Mazraf Merkezleri nesnesinde Masraf Merkezlerinizi, [ Satır Detayları Masraf Merkezleri ] nde kullanmak için tanımlamış olmanız gerekmektedir. Tanımladığınız Masraf Merkezleri masrafları Gruplamak için kullanılmaktadır.
FİŞ SATIRLARINI DÜZENLE
Muhasebe Fişi açıkken üst tarafta bulunan bu araca tıkladığınızda size aşağıdaki gibi seçenekler işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Fiş Satırlarını Sırala: Bu seçenekle Muhasebe Fişindeki satırlar sıraya girecektir. Sıralama için öncelik borçlu hesaplar sonrasında alacaklı hesaplar olacaktır. Borçlu ve alacaklı hesaplar da kendi içinde muhasebe hesap koduna göre sıralanacaktır.
Borç/Alacak Yönünü Değiştir: Muhasebe Hesaplarına ve Tutarlara dokunmadan Borç/Alacak yönlerini değiştirir. Alacaklı olan hesap borçlu, borçlu olan hesap alacaklı olur.
Aynı Hesapları Birleştir (Borç/Borç, Alacak/Alacak): Aynı muhasebe hesabı birden fazla satırda geçiyorsa bu seçenekle kendi içinde satırları toplayabilirsiniz.
Aynı Hesapları Topla (Borç/Alacak): Aynı muhasebe hesabı birden fazla satırda geçiyorsa onları toplamak için kullanılır. Üstteki seçenekten farkı, aynı hesap hem borç hem alacak satırlarında varsa bunların farkını alıp net tutarı yazar.
Yevmiye Numarası:
Verilen Numarayı Kaldır: Muhasebe Fişinin yevmiye numarasını silmek için kullanılır.