ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Çek/Senet Bordroları

Orkestra üzerinde Çek/Senet Kartını oluşturduktan sonra, Çek/Senet Bordrolarına gelerek bu kartların Giriş/Çıkış, Ödeme/Tahsilat, Transfer, İade, Devir vs. işlemlerini yapabilirsiniz.

Orkestra üzerinde Çek/Senet Bordrolarına; Öğe Ağacı ⇒ Finans/Muhasebe ⇒ Çek/Senet Bordrolarına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Öğe Ağacı

Çek/Senet Kartlarınız üzerinde yapılan bütün işlemleri buradan oluşturabilir ya da takip edebilirsiniz.

Yeni bir Çek/Senet Bordrosu oluşturmak için “Yeni” butonunun yanındaki “ok” işaretine tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere açılacaktır.

Yeni Çek Bordrosu Oluşturma

Yapmak istediğiniz işleme göre bu seçeneklerden birini seçtiğinizde size aşağıdaki pencere açılacak ve bazı bilgileri doldurmanız istenecektir.

Yeni Kayıt – Çek/Senet Bordrosu

 

FİŞ BİLGİLERİ SEKMESİ:

Fiş Zamanı / Düzenleme Zamanı: Çek/Senet Bordrosunun Fiş Zamanı ve Düzenlenme zamanını girmek için kullanılır.

Fiş Numarası: Her bir çek için benzersiz bir Fiş Numarası kullanılır. Bununla ilgili Kod Üretme Şablonlarını da kullanabilirsiniz. Kod Üretme Şablonları hakkında yardım almak için tıklayın.

Fiş Açıklaması: Kullanıcı metin olarak açıklama bilgisi girebilir.

Cari Hesap: Bu alan Fiş Türü: “Giriş”, “Çıkış”, “Çıkışın İadesi” ve “Devir” olan Çek/Senet Bordroları için görüntülenebilir. Çünkü yapılan işlemde ilgili Cari Hesabın Muhasebe hesapları güncellenecektir. Tahsilat, Ödeme, Parçalı Ödeme/Tahsilat vs. işlemleri için ise Çek/Senet Kartının Cari Hesabı daha önceden seçildiğinden tekrar Cari Hesap Seçilmesi mümkün değildir.

Fiş Türü: Her bir Fiş Türü ile ilgili bilgiler aşağıda anlatılacaktır.

Belge Tarihi, Belge Türü, Belge No, Ödeme Yöntemi: En sağ tarafta kalan bu bilgiler Muhasebe Fişinin üzerinde görüntülenecek ve E-Defter gönderiminde Fiş Bilgileri buna göre düzenlenecektir.

“1” Çek Senet: Bu alana üzerinde işlem yapılacak Çek/Senet Kartı seçilir. Bu yapılan “Giriş” işlemi olduğu için seçim ekranında sadece girişi yapılmamış Müşteri Senetleri ve Müşteri Çekleri listelenecektir. Liste boş geliyorsa “Giriş” işlemi yapılmamış bir Çek/Senet Kartı yok demektir.

Bu işlem bir “Tahsilat” işlemi olsaydı, seçim ekranında sadece “Giriş” işlemi yapılmış Çek/Senet Kartları listelenecekti.

“2” Vade Tarihi: Çek Senet Kartının üzerinde bulunan vade tarihi gösterilir. Kullanıcının müdahale etmesi mümkün değildir. Çünkü bilgi Çek/Senet Kartı üzerinden alınmaktadır.

“3” Hesap: Hesap alanına Çek/Senet Kartının hangi hesaba aktarılacağı seçilir. Duruma göre Çek/Senet Hesabı ya da Kasa-Banka Hesabı seçilebilir.

“4” Tutarı: Bu alanda Çek/Senet Kartının tutarı gösterilir. Bu nedenle kullanıcı müdahale edemez.

“5” Satır Açıklaması: Varsa Satır açıklamasını bu alana girebilirsiniz.

“6” Proje Hesabı: İlgili Çek/Senet Kartı ile ilgili Proje Hesabı seçilir. Proje Hesabı bağlantısı bu alandan yapılır.

Resimde gösterilemeyen ama sayfayı sağa çektikçe görüntülenen diğer sütun bilgilerinde ise;

Masraf Merkezi: Yapılan işlem Masraf Merkezlerine dağıtılmak isteniyorsa seçimi buradan yapabilirsiniz.

Sözleşme: Çek/Senet işleminin Sözleşme bağlantısını seçmek için kullanılır.

Personel: Çek/Senet Kartı ile ilgili Personel bağlantısını yapmak için kullanılır.

“7” Numara ile işaretlenen sağ taraftaki butonlarla da Çek/Senet Bordrosu için başka satırlar ekleyebilir, satırları yukarı aşağı taşıyabilir ya da var olan bir satırı silebilirsiniz.

Giriş: Oluşturulan bir Müşteri Çeki ya da Müşteri Senedinin öncelikle “Giriş” işleminin yapılması gerekir. Çek/Senet Bordrosunu oluştururken “Fiş Türü: Giriş” olarak seçerseniz satırlara sadece varsa oluşturulmuş Müşteri Çeki ya da Müşteri Senet kartları getirilecektir. Satırlarda Çek/Senet Kartını seçtikten sonra Çek Hesabını ve fiş üzerinde Cari Hesabı seçmeniz gerekir.

Çıkış: Oluşturulan bir Kesilen Çek ya da Verilen Senedin öncelikle “Çıkış” işleminin yapılması gerekir. Çek/Senet Bordrosunu oluştururken “Fiş Türü: Çıkış” olarak seçerseniz satırlara sadece varsa oluşturulmuş Kesilen Çek ya da Verilen Senet kartları getirilecektir. Satırlarda Çek/Senet Kartını seçtikten sonra Çek Hesabını ve fiş üzerinde Cari Hesabı seçmeniz gerekir.

Tahsilat: Giriş işlemi yapılmış Müşteri Çeki ya da Müşteri Senedinin tahsilatını yapmak için kullanılır. Satırlarda varsa “Giriş” işlemi yapılmış Çek/Senet Kartları listelenecektir. İlgili kartı seçtikten sonra tahsilatın yapılacağı Parasal Hesabı seçmeniz gerekir. Bu aşamada tekrar Cari Hesap Seçmenize gerek yoktur.

Ödeme: Çıkış işlemi yapılmış Kesilen Çek ya da Verilen Senedin ödemesini yapmak için kullanılır. Satırlarda varsa “Çıkış” işlemi yapılmış Çek/Senet Kartları listelenecektir. İlgili kartı seçtikten sonra ödemenin yapılacağı Parasal Hesabı seçmeniz gerekir. Bu aşamada tekrar Cari Hesap Seçmenize gerek yoktur.

Transfer: Giriş işlemi yapılmış olan Müşteri Çeki ya da Müşteri Senedinin ilgili Çek Hesabından başka bir Parasal Hesaba transfer edilmesi için kullanılır.

Girişin İadesi: “Giriş” işlemi yapılmış olan Müşteri Çeki ya da Müşteri Senedinin “İade” edilmesi işlemidir. Herhangi bir sebeple iade edilen Çek/Senet Kartının işlem yapılabilmesi için yeniden “Giriş” İşleminin yapılması gerekir.

Çıkışın İadesi: “Çıkış” işlemi yapılmış olan Kesilen Çek ya da Verilen Senedin “İade” alınması işlemidir. Herhangi bir sebeple iade alınan Çek/Senet Kartının işlem yapılabilmesi için yeniden “Çıkış” İşleminin yapılması gerekir.

Çek/Senet Çıkış İade - İptal İşlemi

Parçalı Tahsilat: Giriş işlemi yapılmış Müşteri Çeki ya da Müşteri Senedinin parçalı tahsilatını yapmak için kullanılır. Bu durumda Çek/Senet Kartını taksitli olarak tahsil edebilirsiniz. Parçalı tahsilat yamak istediğinizde Çek/Senet Kartını seçtikten sonra satır bilgilerinde tahsilat tutarının girilmesi gerekir. Çek/Senet Kartının Parçalı Tahsilatı sırasında toplam tutarı aşmanız mümkün değildir.

Cirolu Belge Tahsilatı: Müşteriden alınan Çek/Senedin tahsil edilmeden başka bir tedarikçiye verilmesi durumunda 2 cari hesap arasında borç kapama işlemlerinin yapılması ve borç takip satırlarının oluşması için bu işlem yapılır. Varsayılan Sistem Ayarlarında, Cirolu Belge Tahsilatı Bordrosu Finansal İşlem Fişi oluşturmaz. Finans ve Muhasebe tarafına etkisi yoktur. Sadece Borç Takip işlemlerinin yapılabilmesi ve Cari Hesap Risklerinin yönetimi için kullanılır.



Parçalı Ödeme: Çıkış işlemi yapılmış Kesilen Çek ya da Verilen Senedin parçalı ödemesini yapmak için kullanılır. Bu durumda Çek/Senet Kartını taksitli olarak ödeyebilirsiniz. Parçalı tahsilat yamak istediğinizde Çek/Senet Kartını seçtikten sonra satır bilgilerinde tahsilat tutarının girilmesi gerekir. Çek/Senet Kartının Parçalı Tahsilatı sırasında toplam tutarı aşmanız mümkün değildir.

Karşılıksız: Giriş/Çıkış işlemi yapılan bir Çek/Senet Kartının “Karşılıksız” çıkması durumunda bu işlem yapılır. Bu durumda Finansal İşlem Fişlerinde ve Muhasebe Fişlerinde borçlandırılan satır üzerinde işlem yapılan Cari Hesap olacaktır. Dolayısıyla Cari Hesabın muhasebe hesapları sanki hiç çek/senet almamış ya da vermemiş gibi olacaktır.

Devir: Orkestraya ilk geçişte müşterilerinizden almış olduğunuz Çek/Senetlerinizi “Devir” işlemiyle orkestraya girebilirsiniz.


 

DETAYLAR SEKMESİ:

Detaylar Sekmesi

Raporlama Döviz Kuru: Firmanızın raporlama dövizi ne ise ilgili dövizin kur değerini gösterir.

Borç Takip Yöntemi: Borç Kapama işlemlerinde borç takibinin neye göre yapılacağını belirler. Kullanıcı müdahale edemez.

Finansal işlem Fişi: Yapılan işlemin Finansal İşlem Fişi bağlantısı buradan kontrol edilir. Finansal İşlem Fişinin “Detaylar” sekmesine tıklayarak da Muhasebe Fişine ulaşabilirsiniz. Finansal İşlem Fişleri ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın.

Risk Yönetimi: Cari Hesaplarda bulunan risk yönetimi alanına etki edip etmeyeceği konusunda seçim yapabileceğimiz alandır. Risk Yönetimi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

                İşlem Yapma: Bu seçenek seçildiğinde “Cari Hesap Risk Yönetimini” etkilemez ve bu konuda herhangi bir hata ya da uyarı vermez.

                Risk Toplamı Güncellenecek: Seçildiğinde ise Cari Hesaplardaki Risk Yönetimini baz alarak gerekli uyarı ve hataları varsa verir ve risk toplamlarını günceller.

Muh. Durumu: Finansal İşlemin Muhasebe Fişini oluşturulmak için kullanılır. Varsayılan olarak Muhasebeleştir seçeneği seçilidir. Muhasebeleştir seçildiğinde Muhasebe Fişi ve bağlantısı arka planda oluşacaktır. Muhasebeleştirme seçeneği seçildiğinde Muhasebe Fişi oluşmayacaktır.

Hesap Planı: Resmi ve resmi olmayan hesap planı takibimiz varsa bu seçimlerimizin her iki hesap planına ya da sadece seçtiğimiz hesap planına yansıması için seçim yapacağımız alandır. Örneğin Hesap Planı 1 seçildiğinde sadece resmi hesap planına yansır. Hesap Planı 2 seçildiğinde resmi olmayan hesap planına yansır. Hesap Planı 1 ve 2 seçildiğinde her iki hesap planına da yansır.


 

NOTLAR SEKMESİ:

Notlar Sekmesi

Bu alanda da kullanıcı isteğe bağlı olarak yapılan işlem için metin olarak notlar ekleyebilir.


 

HIZLI MUHASEBELEŞTİRME

Muhasebeleştirme İşlemleri

Normal şartlarda yapılan bir işlemin Muhasebe Fişi oluşuyorsa arka planda muhasebe hesapları da güncellenecektir. Daha sonra farklı bir kural tanımlama ya da herhangi bir başka yolla muhasebeleştirmenin yeniden yapılması gerektiği durumlarda bu seçenekleri kullanabilirsiniz. Böylece yeni duruma ve kurallara göre Muhasebe hesap Planları da güncellenecektir.