ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Sabit Kıymetin Satışı ve İade Alınması

Amortismana Tabii İktisadi Kıymet’in Faydalı Ömür süresi içerisinde satılabilmesi mümkündür. Böyle bir durumda geriye kalan yılların amortisman bilgileri doğru hesaplanmalı ve doğru hesap planlarına yansıtılmalıdır. Orkestra sizin için bu hesaplamaları ve yansıtma işlemlerini yapabilir.

Sabit kıymetin tamamının ya da bir kısmının satılması mümkündür. Satış işlemi gerçekleştikten sonra amortisman hesaplamaları geri kalan miktarlar üzerinden hesaplanmaya devam edecektir.

Sabit Kıymet Satış işlemi yapılacağı zaman Amortisman İşlem Satırlarında “Yeni” diyerek yeni bir kayıt oluşturulur. Dönem kısmına işlemin yapılacağı dönem seçilir, İşlem olarak da satış işlemi seçilir, “İleri” dediğinizde size aşağıdaki gibi bir pencere açılacak ve bazı bilgiler istenecektir.

Amortisman İşlem Satırı

Buradaki örnekte 5 tane olarak 10.000 TL’ye alınan Sabit Kıymet 01.01.2017 tarihinde aktifleştirilmiş, daha sonra %40 Amortisman Oranı ve Hızlandırılmış Amortisman metoduyla ilk yılın amortismanı ayrılmıştır. İkinci yıl için ise 01.06.2018 tarihinde 1200 TL'ye 1 tanesinin satılması işlemi yapılmak istenmektedir.

İşlem Tarihi: Satış işleminin tarihini gösterir.

Satış Tutarı: Satış işlemine konu Sabit Kıymetin satış tutarını girmek içindir. Burada girilen değer önemlidir. Çünkü ilk Satınalma fiyatı ve geçen yıllara göre amortisman ayırma işlemlerine göre hesap yapılacak ve sonuca göre kâr veya zarar hesaplanacaktır. Bu kâr veya zarar da muhasebe hesaplarında ilgili “Diğer Olağan Dışı Kâr / Zarar” hesaplarına yansıtılacaktır.

KDV Tutarı: Satış işleminin KDV tutarı bu alana girilir. Çünkü KDV miktarları muhasebe hesaplarında demirbaşlar hesabına değil ilgili KDV hesaplarına aktarılacaktır.

Satış Miktarı: Satış işlemine tabi Sabit Kıymetin miktarını girmek için kullanılır.

Sağ taraftaki seçenekler ise Amortisman Kartına bağlı olup bu aşamada değiştirilemez.

Birikmiş Amortisman: Bu seçenek ilk oluşturma anında görüntülenmeyecektir. Satış bilgilerini girip kaydettiğinizde işleme tabi Sabit Kıymetler için ne kadarlık bir amortisman biriktiğini size gösterecektir.

Satışta Amortisman; İşlemin yapıldığı tarih itibariyle, amortismanın hesaplanıp hesaplanmayacağını belirler.
                Hesaplansın: Satış işlemine tabi Sabit Kıymetin işlem tarihine kadar kullanıldığını belirtir. İlgili dönem için de amortisman ayırma işlemi yapılır. Muhasebe hesaplarına buna göre yansıtılır.
                Hesaplanmasın: Bu durumda satışı yapılan Sabit Kıymet için en son Amortisman İşlem Satırına kadar olan hesaplamalar alınacaktır. Yani Geçici Vergi veya Dönem Kapama işlemi yapıldıysa o tarihe kadar olanlar hesaplanacaktır.

Muhasebe Yöntemi: Muhasebe Fişinin oluşma yöntemini belirler.
                Otomatik: Bu seçenekte işlem kaydedildiğinde otomatik olarak Muhasebe Fişi oluşacaktır.
                Elle Oluştur: Bu seçenekte Muhasebe Fişi oluşmaz. Kullanıcı kendisi manuel olarak oluşturur.
                Oluşturma: Muhasebe Fişi oluşmaz.

Muhasebe Fişi: Oluşturulan Muhasebe Fiş bağlantısını gösterir. Buradan Muhasebe Fişine ulaşabilir, güncelleme yapabilirsiniz.

Parasal Hesap: Satış işleminin yapıldığı cari hesabı seçmek için kullanılır. Buna göre satış işleminden gelen paranın hangi hesaba yansıtılacağını gösterir.

İşyeri: Amortisman işleminin İşyeri bağlantısı buradan yapılır.

Proje: Amortisman işleminin proje hesabıyla bağlantısı bu alandan yapılır.

Masraf Merkezi: Yapılan harcama masraf merkezlerine dağıtılacaksa işlemler buradan yapılır.

Notlar: Yapılan işlem için açıklama yazılacaksa bu alan kullanılabilir. Metin girmek için kullanılır.


 

SABİT KIYMET İADE

Amortismana Tabi bir ürünün faydalı ömür süresi içerisinde satışının yapılması mümkündür. Satış işlemi ile ilgili detaylar yukarıda anlatıldı. Satışı yapılmış bir Sabit Kıymetin iade edilmesi durumu da mümkündür. Bu durumda Sabit Kıymet İade seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu şekilde Amortisman ayırma işlemi aynı Sabit Kıymet için kaldığı yerden devam edebilecektir.

İade işlemini yapmak için Amortisman İşlem Satırlarında “Yeni” diyerek dönemi seçip, işlem türüne de Sabit Kıymet İade seçerek “İleri” dediğinizde karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere açılacaktır.

Sabit Kıymet İade

İşlem Tarihi: İade işleminin yapıldığı tarih bilgisi girilir.

İade Miktarı: İade edilen ürün miktarı girilir.

Sağ tarafta bulunan bilgiler Amortisman Kartından alındığı için değiştirilemezler.

İşyeri: Amortisman işleminin İşyeri bağlantısı buradan yapılır.

Proje: Amortisman işleminin proje hesabıyla bağlantısı bu alandan yapılır.

Masraf Merkezi: Yapılan harcama masraf merkezlerine dağıtılacaksa işlemler buradan yapılır.

Notlar: Yapılan işlem için açıklama yazılacaksa bu alan kullanılabilir. Metin girmek için kullanılır.