ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Amortisman İşlem Satırları

Amortisman Tablo Satırı oluşturulduktan sonra artık amortisman ayırma işlemlerini yapabilirsiniz. Bunun için Amortisman İşlem Satırları sekmesine gelmeniz gerekir. Yapacağınız her bir kayıt için “Yeni” diyerek işlem yapmalısınız.

Yeni bir işlem için tıkladığınızda size aşağıdaki pencere açılacak ve sizden hesaplama parametrelerini isteyecektir.

Amortisman İşlem Satırları

Amortisman Dönemi: Hesaplamanın yapılacağı dönemi seçmek için kullanılır. Aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık olarak hesaplayabilirsiniz. Burada önemli bir nokta eğer “Hesaplama Dönemini: 3 Aylık” seçerseniz, 3 aydan kısa dönemler için dönemlik hesap yapmayacaktır. Örneğin Mayıs ayı için amortisman hesabı yaptığınızda Mart ayına kadar olan dönemi hesaplayacaktır. Aynı şekilde “Hesaplama Dönemi: Yıllık” seçilen bir kart için sadece Aralık ayında hesaplama yapılacaktır.

Tablo Türü: Hesaplamanın hangi tablo için yapılacağını seçer. Normalde “Resmi Tablo” seçilir. Hesaplamalar da muhasebe hesaplarına yansıtılması da Resmi Tablo üzerinden yapılır. Kullanıcı alternatif bir hesaplama görmek istiyorsa Genel sekmesinden Alternatif Tablo parametrelerini doldurur ve sonrasında da işlemler için Alternatif Tabloyu seçebilir.

YAPILACAK İŞLEM:

                GEÇİCİ VERGİ: Yıl içerisinde dönemler halinde amortisman hesaplamak için kullanılır. Üç aylık seçilmiş hesaplama dönemi için yıl sonunda tek seferde kapatmak da mümkündür.

Örnekteki resimde 06/2018 için Resmi Tabloda “Geçici Vergi” işlemi seçilmiştir. “İleri” tıkladığınız zaman Amortisman İşlem Satırı için değerler aşağıdaki gibi hesaplanacaktır.

Amortisman İşlem Satırı

“Kaydet” Tuşuna bastığınızda Amortisman İşlem satırı oluşacak ve Muhasebe Fişi ile beraber Muhasebe Hesapları da güncellenecektir.

Amortisman Dönemi: Hesaplamanın yapıldığı dönemi gösterir. Bu işlemden sonra yıl sonu için ya da Eylül ayı için de işlem yapılabilir. Aynı ay için ya da geçmişe dönük işlem yapmanıza Orkestra izin vermeyecektir.

Amortisman Tutarı: İçinde bulunulan dönem için ilk 6 aylık dönemde ayrılan amortisman miktarını gösterir. Bu işlemden sonra Eylül ayı için işlem yapıldığında 1000 TL, eylül ayı için işlem yapılmadan direk Aralık ayı için hesaplama yapıldığında 2000 TL hesaplayacak ve yıl toplamı 4000 TL olacaktır.

İndirilen KDV Tutarı: Amortisman Kartı için KDV değerine göre, içinde bulunulan yıl ve döneme göre ne kadar KDV ayrılacağını gösterir. Bizim örneğimizde KDV miktarı girmediğimizden 0 (sıfır) olarak hesaplanmıştır.

Uygulanan Miktar: Amortismanın uygulandığı Sabit Kıymetin miktarını gösterir. Çok sayıda olan Sabit kıymetin ilerleyen dönemlerde bir kısmının satışı yapıldığında kalan miktarı ve kalan miktara göre ne kadar amortisman ayrıldığını gösterir.

Giderler Toplamı: Amortisman Kartı için kullanıma bağlı olarak “Ömür Artırıcı Gider” ya da “Fonksiyon Artırıcı Gider” adı altında masraf yapılabilmektedir. Bu giderlerin de ne kadar olduğunu buradan görebilirsiniz. Amortisman Gider Satırları ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

Dönem İçi Toplamı: Kümülatif olarak her hesaplama işleminden sonra toplamda ne kadar amortisman biriktiğini gösterir.

Muhasebe Yöntemi: Muhasebe Fişinin oluşma yöntemini belirler.
                Otomatik: Bu seçenekte işlem kaydedildiğinde otomatik olarak Muhasebe Fişi oluşacaktır.
                Elle Oluştur: Bu seçenekte Muhasebe Fişi oluşmaz. Kullanıcı kendisi manuel olarak oluşturur.
                Oluşturma: Muhasebe Fişi oluşmaz.

Muhasebe Fişi: Oluşturulan Muhasebe Fiş bağlantısını gösterir. Buradan Muhasebe Fişine ulaşabilir, güncelleme yapabilirsiniz.

İşyeri: Amortisman işleminin İşyeri bağlantısı buradan yapılır.

Proje: Amortisman işlemi proje hesabıyla bağlantısı bu alandan yapılır.

Masraf Merkezi: Yapılan harcama masraf merkezlerine dağıtılacaksa işlemler buradan yapılır.

Notlar: Yapılan işlem için açıklama yazılacaksa bu alan kullanılabilir. Metin girmek için kullanılır.

Gider Satırları Sekmesi: Amortisman Kartı için Ömür Artırıcı Gider ya da Fonksiyon Artırıcı Gider yapıldıysa bu döneme ait gider satırları bu alanda görüntülenebilir. Amortisman Gider Satırları ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın.

DÖNEMİ KAPAT: İçinde bulunulan dönemin Amortisman ayırma işlemini tek seferde kapatmak için kullanılır.

Uygun olan amortisman ayırma yöntemi şu şekildedir. Seçilen periyotlarda geçici vergilerle Amortisman İşlem Satırları oluşturulduktan sonra Dönem sonunda “Dönemi Kapat” denilerek kapanış fişi oluşturulur. Kapanış fişi üzerindeki değerler 0 (sıfır) olarak göründüğünde işlemler doğru yapılmış demektir.

Kullanıcılar Geçici Vergi oluşturmadan dönem sonunda tek seferde “Dönemi Kapat” diyerek de amortisman ayırma işlemini yapabilirler. Bu durumda hesaplanması gereken tüm değerler Kapanış fişi üzerinde gösterilecektir. Aynı şekilde Muhasebe Fişi de oluşacak ve muhasebe hesapları güncellenecektir.

Yukarıdaki iki yöntemin bir farkı yoktur. Kullanıcı her ikisini de uygulayabilir. Sonrasında Amortisman Tablo Satırlarından ilgili dönemin satırının “Kayıt Durumunu: Devredilmiş” olarak kaydedilir. Yeni dönemin Amortisman Tablo Satırı Orkestra tarafından oluşturulur. Artık sonraki yıl için amortisman işlemleri yapılabilir.

SABİT KIYMET SATIŞI: Sabit kıymet satılacağı zaman kullanılır. Tamamının ya da bir kısmının satılması mümkündür. Detaylı bilgi için tıklayın.

SABİT KIYMET İADE: Daha önceden satışı yapılmış bir Sabit Kıymetin iade edilmesi durumunda bu seçenek kullanılır. Bu şekilde Amortisman ayırma işlemi aynı Sabit Kıymet için kaldığı yerden devam edebilecektir. Detaylı bilgi için tıklayın.