ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Kalite Setlerinin Oluşturulması ve Kriterlerin Tanımlanması

Kalite Setlerinin Oluşturulması ve Kriterlerin Tanımlanması

Kalite Kontrol Özelliklerini kullanabilmemiz için öncelikle kullanmak istediğimiz kriterleri tanımlamamız gerekmektedir. 

Şekil 1

"Ürün Yönetimi" nesnesi altında  "Kalite Kontrol" bölümüne giriyoruz ve ardından [ Şekil 1 ] de görüntülenen "Kalite Kontrol Kriter Setleri"'ne giriş yapıyoruz. 

Şekil 2

Kalite Kontrol Kriter Setleri Nesnesinde "Yeni" butonuna tıklıyoruz ardından açılan pencerede oluşturacağımız setin kodunu ve açıklamasını belirliyoruz. Biz şu anda Cıvata Kalite Kontrolü için bir set tanımlayacağız. [ Şekil 2 ]

Şekil 3

 [ Şekil 2 ] ekranında kodumuzu belirleyip kaydettiğimizde, karşımıza [ Şekil 3 ] ekranı geliyor. Bu bölümde [ Şekil 3 ] de görüntülenen "Nitelik" alanı yanındaki Ok butonuna tıklıyoruz ve açılan menüden "Ölçüm" seçeneğini seçiyoruz.  

Şekil 4

Karşımıza [ Şekil 4 ] ekranı geliyor. Bu ekranda Cıvatanın belirleyeceğimiz kriterlere göre hangi durumlarda onaylanacağını ve hangi durumlarda onaylanmayacağını istediğimizi belirteceğiz. Kod kısmına istediğimiz Kriter öğesi için bir isim giriyoruz. Biz örneğimizde Cıvatanın Dişsiz Kısmı için değerler gireceğiz. Kod bölümünü doldurduktan sonra üst kısımdan "Kaydet ve Güncellemeye devam et" seçeneğini seçiyoruz. 

Şekil 5

Kaydettiğimizde karşımıza [ Şekil 5 ] ekranı geliyor. Görüldüğü üzere "Genel" sekmesinin yanına "Varsayılan Değerler" sekmesi ekleniyor. 

Bu bölümde belirlemiş olduğumuz kriter için olmasını istediğimiz değer aralıklarını ve değerleri gireceğiz. "Yeni" butonuna tıklıyoruz ve yeni değerleri girebileceğimiz [ Şekil 6 ] ekranı açılıyor.

Şekil 6

Varsayılan olarak gelen seçimlerden hariç olarak [ Şekil 6 ] ekranında işaretli bölümleri seçiyoruz. 

  • "Geçerli senaryo" bölümünde "Tüm işlemler" seçeneğini seçiyoruz. Bu sayede Orkestra,  seçimimize bağlı olarak tüm Giriş ve  Çıkış  işlemlerinde Kalite kontrol kriter değerlerini girmenizi bekleyecektir.
  • "Kontrol Sıklığı" seçeneğini 10 olarak seçiyoruz. Bu seçim sonrasında sistem bizden her işleme giren 10 ürün için bir defa ölçüm yapmamızı isteyecektir.
  • "Değer Sayısı" seçeneğini "Hesaplanan Kadar" seçiyoruz. Kontrol sıklığı hesabından gelen tekrar ne kadar olursa o kadar kez ölçüm yapma zorunluluğu olmasını istediğimizi belirtmiş oluyoruz.
  • "Kriter Durum Etkisi" seçeneğini "Aşımda Geçersiz" olarak seçiyoruz. Bu durumda seçmiş olduğumuz Kriter aralıkları dışında kalan değerler girildiğinde bu ürünün geçersiz olduğunu belirtmiş oluyoruz. 
  • "Normal Değer" bölümüne yazdığımız 12 değeri, bu ürünün beklenen değerinin 12 olduğu anlamına gelmektedir. 
  • "Alt Limit" bölümüne yazdığımız 11.3, bu ürünün kabul edilebileceği en düşük değerin 11.3 olduğu anlamına gelmektedir. 
  •  "Üst Limit" bölümüne yazdığımız 12.7, bu ürünün kabul edilebileceği en yüksek değerin 12.7 olduğu anlamına gelmektedir. 

Ayarları yaptıktan sonra Kaydedip ekranı kapatıyoruz. 

Şekil 7

Kaydettiğimizde karşımıza [ Şekil 7 ] ekranı geliyor. Bu ekranı da kapatıyoruz ve bu sefer "Kalite Kontrol Krite Seti : Güncelle" ekranında "Ölçüm" yerine "Nitelik" seçerek devam edeceğiz. 

Şekil 8

Karşımıza [ Şekil 8 ] ekranı geliyor. Burada Kod bölümüne belirtmek istediğimiz nitelik için bir isim yazıyoruz. Biz örneğimizde bu ismi "Galvaniz Durumu" olarak belirledik. 

Nitelik özelliklerini kullanmak için öncelikle Değer listesi alanında seçebileceğimiz nitelikleri tanımlamış olmamız gerekmektedir. 

Şekil 9

[ Şekil 9 ] da görüntülendiği gibi Değer Listesi yanındaki üç nokta butonuna tıklıyoruz ve açılan ekranda "Yeni" butonuna tıklıyoruz. Açılan ekranda yeni niteliklerimizi tanımlayabileceğiz. 

Yeni Kayıt(Nitelik Tanımı) ekranındaki Yeni butonuna tıklıyoruz. 

Şekil 10

Biz nitelik kriteri olarak 3 adet kriter belirledik.(Siz daha fazla belirleyebilirsiniz. Kriterlerin sınırı yoktur.)

Galvaniz işleminin göz ile muayenesi sonrasında Galvaniz Doğru uygulanmış, Galvaniz Az Hatalı uygulanmış ve Galvaniz hatalı Uygulanmış nitelik özelliklerini oluşturduktan sonra kaydedip kapatıyoruz ve oluşturduğumuz niteliği seçiyoruz. 

Şekil 11

Seçtiğimizde Galvaniz Niteliğimiz "Değer Listesi" alanına gelmiş ve ayrıca Genel sekmesinin yan tarafına "Varsayılan Değerler" sekmesi eklenmiş olacaktır. 

Şekil 12

Varsayılan değerler sekmesine geçiş yapıyoruz ve "Yeni" butonuna tıklıyoruz. Açılan [ Şekil 12 ] ekranında Açıklama kısmına Galvaniz Durumu yazıyoruz. Geçerli senaryoyu bu kontrolün tüm işlemlerde geçerli olmasını istediğimiz için "Tüm işlemler" seçiyoruz. 

  • "Kabul Oranı"  için belirlediğimiz 60 değeri bizim işlem sırasında yaptığımız kontrolden gelen verilerin alacağı ortalama puanın baraj sınırını oluşturacaktır. 
  • "Kontrol Sıklığı" alanına 50 yazarak, her 50 ürün işleminde 1 defa bu kontrol için ölçüm gerektiği belirtmiş oluyoruz. 
  • "Değer Sayısı" bölümünde, kontrol sıklığı alanında belirtmiş olduğumuz "50 üründe 1 kez ölçüm yapılsın" değerinin sistemin ürün sayısı üzerinden hesapladığı gerekli ölçüm sayısı kadar olmasını istediğimiz için "Hesaplanan kadar" seçeneğini seçiyoruz.

Seçimlerimizi yaptıktan sonra Kaydedip kapatıyoruz.

Şekil 13

Şu anda Kalite Kontrol Kriter Seti olarak Cıvata Kalite Kontrol isimli bir setimiz mevcut ve bu setin Kriterleri, Cıvatanın Dişsiz kısmının uzunluğu ve cıvatanın Galvanizleme durumu ile ilgili. Şimdi bu tanımladığımız kriterleri kullanalım.

 

Kriterlerin alan açıklamaları için lütfen tıklayınız