ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Kriter Alanları Açıklamaları

 

Kalite Kontrol setlerinin Kriterleri üzerindeki alanlar

Kalite Kriter Seti Öğesi

[ Kalite Kriter Seti Öğesi ];

Kriter Türü: Öncesinde yapmış olduğunuz seçim ile otomatik olarak gelir ve değiştirilemez. 

Güncelleme Yöntemi :

Kalite kontrol Kriter Setleri: Bu bölümde kalite için gerekli olan kriterler belirlenmektedir. Kriter sekmesi altında Ölçüm ve Nitelik olarak 2 ana kategori bulunur. 

Ölçüm - Varsayılan Değerler Sekmesi; 

Şekil 1
Şekil 2

Detaylı kullanım kılavuzu için tıklayınız.

"Yeni" butonuna tıklayarak yeni bir değer oluşturacağız. Birden fazla değer oluşturabiliriz. 

[ Şekil 2 ] üzerindeki alanlar şu şekildedir;

Başlangıç Tarihi: Kriterin geçerli olacacağı tarih başlangıcı.

Bitiş Tarihi: Kriterlerin geçerli olacağı tarih bitişi. 

Ağırlık: Kontrol kriterinin önem derecesini belirtir. 

 Fonksiyon: Satış, satınalma vb. gibi işlemlerde girilen değerlerin ortalamasının mı, en yüksek olan değerin mi yoksa en düşük olan değerin mi işleme alınmasını istediğimizi belirttiğimiz bölümdür. 

Numune ve Kontrol Parametreleri

Numune Birimi: İşlemde kullanılan malzemenin kalite kontrol esnasında fiş üzerindeki birim ile veya ana birim ile işlem yapılacağının seçimi bu alandan yapılır. Varsayılan değeri anabirimdir. 

Numune Miktari: Her seferinde ölçüm yapılacak ürün adedi. 

Kontrol Birimi: Kontrol işleminde kullanılan malzemenin birimi. 

Kontrol Sayısı Yuvarlama: Kontrol sıklığında belirtilmiş olan sayının, işlem sayısına oranı sonrasında kalan sayının yuvarlanma şeklidir. 

Kontrol Sıklığı(1/Birim): Kontrol edilecek adeti belirler. Örneğin bu bölümde 1/10 yazdığımızda her 10 üründe 1 defa ölçüm yapılsın demiş oluruz. Satış, satınalma vb. giriş ve giriş çıkış işlemlerinde ürün adedi 0-10 aralığında ise 1 defa ölçüm yapılması gerekecektir. 10-20 arası ürün adedi var ise 2 kere ölçüm isteyecektir aynı şekilde 20-30 arası ürün adedi var ise 3 kere ölçüm gerekecektir. 

Kontrol Tekrarı: Ölçüm yapılması istenen tekrar sayısı. 

Değer Sayısı: Seçilebilen 3 farklı seçenek ile kullanılacak olan kalite kriterlerinin yapılan işlemi durdurup durdurmama hakkında karar vermesine yardımcı olur. Bu seçenekler "İsteğe Bağlı", "En az Bir" ve "Hesaplanan Kadar"dır

  • İsteğe Bağlı: Bu seçenek seçildiğinde, örneğin satınalma ile gelmiş bir ürün için kalite verisi girilmesi istenir ama ölçüm değerlerini girmeniz gerekmez. ölçüm değerleri isteğe bağlı olarak girilip girilmeyebilir.  
  • En Az Bir: Bu seçenek seçildiğinde, işleme alınacak olan ürün için hesaplanan değer kaç olursa olsun en az bir adet ölçüm değeri girmeniz yeterli olacaktır. 
  • Hesaplanan Kadar: Bu seçenek seçildiğinde ise işleme alınacak ütün için hesaplanan değer kadar kalite ölçüm değeri girmeniz beklenir. Örneğin Kontrol sıklığı bölümünde seçiminizi 1/10 yaparsanız ve işleme 100 adet ürün sokarsanız her 10 ürün için bir adet ölçüm değeri girmeniz beklenecektir dolayısıyla bu durum için 10 adet ölçüm değeri girmeniz gerekecektir. 

 

Kriter Durum Etkisi: Yaptığımız ölçümlerde elde ettiğimiz sonuçlar belirlemiş olduğumuz kriterlere uygun değilse işlemi kaydetmemize izin vermez. Eğer yinede kaydetmek istiyorsak üst kısımdan "Uygun" seçilmesi gerekmektedir. 

 Ölçüm Kontrol Parametreleri

Normal Değer: Kontrol ölçümleri sonrasında olmasını istediğimiz ve ürün için standart olan değerdir. 

Alt Limit: Kontrol ölçümünde kabul edilebilir en düşük değerdir. 

Üst Limit: Kontrol ölçümünde kabul edilebilir en yüksek değerdir. 

Değer Yorumlama:

Düşük Değer Toleransı: Girmiş olduğunuz Alt limit değeri ile Normal değer arasındaki farkın, ne kadar toleransa sahip olduğunu belirtmek için kullanılır.

Örneğin Normal Değerimizin 10 ve Alt Limitimiz 8 olduğunu varsayalım. Düşük değer toleransı için %20 dersek, bu değer alt limit olan 8 sayısının %20si değildir. 10 ile 8 arasındaki fark olan 2 sayısının %20si kadar tolerans olacak demek olur. 

Yüksek Değer Toleransı: Girmiş olduğunuz Üst limit değeri ile Normal değer arasındaki farkın, ne kadar toleransa sahip olduğunu belirtmek için kullanılır. 

Örneğin Normal Değerimizin 10 ve Üst Limitimiz 12 olduğunu varsayalım. Yüksek değer toleransı için %20 dersek, bu değer Üst limit olan 12 sayısının %20si değildir. 10 ile 12 arasındaki fark olan "2" sayısının %20si kadar tolerans olacak demek olur. 

Kalite Kontrol Setlerinin Ürün ile ilişkilendirilmesi işlemleri için tıklayınız.