ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Filtreleme Nasıl Yapılır?

Orkestra'da detaylı filtreleme yapmak isterseniz, menüde bulunan "Filtrele" butonunu kullanabilirsiniz ya da listeleme ekranının altında bulunan sekmelerden Filtreler sekmesine geçebilirsiniz. Hızlı Filtrelemede sadece kayıt lisesinde bulunan kolonlarda filtreleme yapabilirken, Detaylı filtrelemede veri nesnesine ait tüm özellikler ve bu nesneye bağlı diğer nesne özellikleri filtrelenebilmektedir.

Filtre Ekranına Geçmek

 Filtreleme ekranına geçmek için yukarıdaki resimde görünen “Filtrele” butonuna tıklayabilir ya da alt tarafta bulunan sekmelerden “Filtreler” sekmesine geçebilirsiniz.

Hızlı Filtre

Örnek olarak Satış Faturalarında Filtreleme ekranına geçtiğinizde karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır.

Filtre Tanımlama
Orkestra kolay ve geniş filtreleme özelliğine sahiptir. Nesne kartları üzerinde bulunan tüm alanlar filtrelenebilmektedir. Filtreleme özelliği tüm nesnelerde mevcuttur.

Örnek olarak Adres Yönetiminde bulunan "Firmalar" nesnesindeki filtreyi inceleyelim. Nesneler üzerindeki "Filtrele" simgesine tıkladığınızda aşağıda görünen ekran açılacaktır.

1 Numara ile işaretlenen
Kayıtlı Filtre Tanımını Yükle
butonuna tıklandığında daha önceden kayıt edilen filtre listesi açılır. Kullanıcı listede kayıtlı olan filtrelerden uygulamak istediği filtre tanımını seçer ve kayıt listesine uygular.

2 Numara ile işaretlenen
Yeni Filtre Tanımla
butonuna tıklandığında yeni filtre oluşturma ekranı açılır.

3 Numara ile işaretlenen
Filtre Tanımını Kaydet
butonuna tıklandığında kullanıcı oluşturduğu filtreleri daha sonra kullanmak için kayıt edebilir. Sık kullanılan filtreler varsa bu filtre seçenekleri bir kez tanımlanır ve tek bir tıklama ile filtre kayıtlara uygulanır. Oluşturulan filtreleri kayıt etme işlemini yetki verilmiş kullanıcılar yapabilmektedir.

4 Numara ile işaretlenen
Filtre Değerlerini Varsayılan Filtre İle Değiştir
butonuna tıklandığında seçtiğiniz filtre değerlerleri (değerlerinden biri, boş olan, atananlardan biri v.b.) varsayılan değerlerine döner

5 Numara ile işaretlenen
Yüklenmiş Filtre Tanımını Veritbanından Sil
butonuna tıklayarak kayıt ettiğiniz filtreleri sistemden silebilirsiniz.

6 Numara ile işaretlenen
Filtre Tanımını Kayıt Listesine Uygula
  butonuna tıkladığınızda filtrelemek için seçtiğiniz nesnelere verdiğiniz değerler kayıt listesine uygulanır.

7 Numara ile işaretlenen
Filtre Değerlerini Uygulamadan Geri Dön
butonuna tıkladığınızda kayıt listesine geçiş yaparsınız.

Bulunduğunuz alanda size en çok ihtiyacınız olan alanları beklirleyip kendinize uygun özel filtreler oluşturup kayıt edebilirsiniz. İşlemlerinizi her yaptığınızda aynı filtreleri tek tek uygulayıp zaman kaybetmenize gerek kalmaz.

Varsayılan Filtre

Varsayılan Filtre butonuna tıklarsanız, otomatik oluşturulmuş birinci derece nesnelerin yer aldığı "Varsayılan" bir filtre ekranı açılacaktır.

Filtreleme yapmak için listelenen alanların hepsinin doldurulması zorunlu değildir. Arama kriterlerinize göre ilgili alanları doldurarak filtrelemenizi yapabilirsiniz.

Arama yapacağınız alanların yanında bulunan "Eşittir, Tüm kayıtlar, Değerlerinden biri vb" alanları diğer seçenekler ile değiştirerek aradığınız kayıtlara daha kolay ulaşabilirsiniz.

Filtre Değerleri

İçerir

Filtreleyeceğiniz alana (Kod, Ünvan, GLN Numarası vb.) aramak istediğiniz kayıt ile ilgili birkaç harf yada kelime yazarak arama yapmanıza olanak sağlar.

Örneğin Filtreleme yapmak istediğiniz firmanın kodu "G Yazılım Özel Yazılım Hizmetleri" olsun. İçerir komutu ile beraber "Yazılım", "Özel", "Hizmet" yazmanız yeterli olacaktır. Kodumuzda bu karakterler yada kelimeler geçtiği için istediğimiz kayıtlara ulaşabiliriz.

İle Başlar

İlgili alanda filtrelemek istediğiniz kayıtların başlangıç karakterini yazarak filtrelemenizi daha hızlı yapabilirsiniz.

Örnegin "GLN Numarası" alanında "İle Başlar" komutunu kullanarak "0087" yazdığınızda, GLN Numarası 0087 ile başlayan kayıtları listelemiş olursunuz.

İle Biter

Filtreleyeceğiniz alanda listelemek istediğiniz kayıtların bitiş karakterini yazarak filtrelemenizi daha kolay yapabilirsiniz.

Örneğin "e-posta" alanında ile biter komutunu kullanarak "com.tr" yazarsanız e-posta adreslerinin sonu "com.tr" ile biten kayıtları listelemiş olursunuz.

Boş Olan

Filtrelenecek alanın boş olması, veri girilmemiş olan kayıtların listelenmesi için kullanılır.

Örneğin firmalar nesnesinde "Ünvanı" alanında boş olan komutu kullanıldığında "Ünvanı" boş olan kayıtların listelenmesi sağlanır.

Boş Olmayan

Filtrelenecek alanın boş olmaması, bilgi girişi yapılmış olan kayıtların listelenmesi için kullanılır.

Örneğin "Cep Telefonu" alanında boş olmayan komutu kullanıldığında "Cep Telefonu" blgisi olan kayıtların listelenmesi sağlanır.

Eşittir

Filtrelenecek alana yazılan bilgiyle aynı değere sahip olan kayıtların listelenmesi için kullanılır. Eşittir komutu kullanılırken, kullanıcılar dikkatli olmalılardır.

Örneğin Firmalar nesnesinde "Kodu" alanına "GYazılım" yazıp filtreleme yaptınız. Ama firma bilgisi eklenirken "G Yazılım" olarak eklenmiş. Aradaki boşluktan dolayı aradığınız kayıta ulaşamayabilirsiniz.

Büyüktür

Filtrelenecek alana yazdığınız karakterden büyük kayıtların listelenmesi için kullanılır.

Örneğin "Doğum Günü" alanında filtreleme yaparken "08.05.1975" yazmanız durumunda "09.05.1975" tarihi ve daha büyük kayıtlar listelenecektir.

Büyük Eşittir

Filtrelenecek alana yazdığınız karaktare eşit yada büyük kayıtların listelenmesi için kullanılır.

Örneğin "Doğum Günü" alanında filtreleme yaparken "14.06.1980" yazmanız durumunda "14.06.1980" tarihi ve daha büyük kayıtlar listelenecektir.

Küçüktür

Filtrelenecek alana yazdığınız karakterden küçük kayıtların listelenmesi için kullanılır.

Örneğin "Doğum Günü" alanında filtreleme yaparken "08.05.1975" yazmanız durumunda "07.05.1975" tarihi ve daha küçük tarihli kayıtlar listelenecektir.

Aralık içinde

Filtrelerinizi belirli karakter aralığı içinde yapmanıza olanak sağlar.

Örneğin; Kodu "A" ile "D" arasında olan kayıtları filtrelemek isterseniz bu komutu kullanmanız doğru olacaktır.

Ya da "01.01.2012" ve "01.01.2013" tarihleri arasında sisteme girilen kayıtları bulmak istiyorsanız bu komutu kullanmalısınız.

Değerlerinden Biri

Listeye seçilen değerlerden, herhangi birinin seçili olduğu kayıtların listelenmesi için kullanılır.

Örneğin; yukarıdaki örnek ekran görüntüsünde "Firma" nesnesinde "İlgili Kişisi" Volkan" yada "Aysel" seçilmiş kayırlar listelenmek istenmiştir.