ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Finansal İşlem Fişleri Genel Bakış



Finansal İşlem Fişleri




Finansal İşlem Fişleri Genel Bilgiler

 

Parasal merkezlerde yapılan her hareket Orkestra için bir Finansal İşlemdir. Bu işlemler de [ Öğe Ağacı ]ndaki Finans/Muhasebe öğesi altındaki Finansal İşlem Fişlerinde saklanır.

 

Öğe Ağacı

 

Yapılan bütün parasal hesap işlemleri için mutlaka bir tane “Finansal İşlem Fişi” oluşturulur. Finansal işlemler sizin para hareketlerinizdir ve her bir fişin net bakiyesi sıfır (0) olmalıdır.

Bakiye

Para mutlaka bir parasal merkezden diğerine gitmiş olmalıdır. Bu bilgiyi Finansal İşlem Fişinde sağ alt tarafta [ Bakiye ] toplamlarından kontrol edebilirsiniz.

Orkestra üzerinde kendiliğinden oluşan Finansal İşlem Fişlerinin dışında kendiniz elle bir Finansal İşlem Fişi oluşturmak istediğinizde karşınıza [ Yeni Finansal İşlem Fişi ] ekranı çıkacaktır. Aşağıda bu ekranların özellikleri anlatılmıştır.

Yeni Finansal İşlem Fişi

Fiş Bilgileri Sekmesi:

Fiş Bilgileri
 

[ Fiş Bilgileri ] sekmesinde Fiş Zamanını, Düzenleme Zamanını, Fiş Numarasını, varsa Fiş Açıklamasını girebilir, işlemin yapıldığı İş Birimini, Yetki Kodunu seçebilirsiniz.

Bir belgenin muhasebe fişini oluşturulurken aynı işlemi tekrar yapmamak için, e-Defter gönderirken GİB’in istediği bilgileri sağ tarafta bulunan Belge Tarihi, Belge Türü, Belge Numarasını ve isteğe bağlı Ödeme Yöntemini girebilirsiniz. Bu bilgiler muhasebe fişinde de gösterilecektir. Böylece işlem tekrarı yapılmamış olur.

"Durumu":

    Taslak: Kesin olmayan işlemler öncesinde taslak olarak kaydedilir. Taslak olarak kaydedilen işlemler muhasebe ve parasal hesapları ya da riskler gibi diğer nesneleri etkilemez.

    Normal: İşlem durumu taslak tan sonraki aşamada Normal olarak kaydedilebilir. Durumu Normal olan finansal işlemler de hiçbir yeri etkilemez.

    Onaylı: Kesinleşen işlemlerinizi onaylı olarak kaydedebilirsiniz. Artık muhasebe hesapları çalışacak ve parasal hesaplarda ilgili işlemi görebilirsiniz. Kaynak belgesi olan Finansal İşlem Fişlerinde (kendiliğinden oluşan) durumu Onaylı olarak gelecektir. Sizin tekrar onaylamanıza gerek yoktur.

    İptal: Yapılan bir işlemin iptal edilmesi gerektiğinde fişi silmek yerine İptal seçebilirsiniz.

Fiş Türü: Bu seçenek kart oluşturulurken seçildiğinden değiştirilmesi mümkün değildir. Yeni bir Finansal işlem Fişi oluşturulması gerekir.

"Detaylar" Sekmesi:

Detaylar
 

Raporlama Döviz Kuru: Firmanızın raporlama dövizi ne ise ilgili dövizin kur değerini gösterir.

Risk Yönetimi: İşlem yapılan parasal hesaplar ile ilgili riskler tanımlandıysa, bu risklerin durumunu güncellenecek ya da işlem yapma olarak seçebilirsiniz. Güncellenecek seçildiğinde riskler güncellenecek varsa bir uyarı ya da durdurma işlemi yapılacaktır. Varsayılan olarak bu seçenek gelmektedir. Yapılan işlemin riskleri etkilemesini istemiyorsanız işlem yapma seçmeniz gerekir.

"Düzenleme Türü"

    Normal Kayıt: Varsayılan olarak yapılan işlemler Normal Kayıt olarak girilir.

    Ters Kayıt: Yapılan bir işlemin iadesi gerektiğinde muhasebe hesaplarının doğru çalışması için aynı işlem aynı cari ile ters kayıt yapılır. Bu durumda muhasebe hesaplarında yanlışlık olmayacaktır.

    Düzeltme Kaydı: Ters kayıtla aynı çalışır. Muhasebe fişi üzerinde bunun bir ters kayıt mı düzeltme kaydı mı olduğunu belirtmek için bu seçeneği kullanabilirsiniz.

Muhasebe Durumu: Finansal İşlemin Muhasebe Fişini oluşturulmak için kullanılır. Varsayılan olarak Muhasebeleştir seçeneği seçilidir. Muhasebeleştir seçildiğinde Muhasebe Fişi ve bağlantısı arka planda oluşacaktır. Muhasebeleştirme seçeneği seçildiğinde Muhasebe Fişi oluşmayacaktır.

Güncelle
 

Muhasebe Fişi: Finansal İşlem Fişi ile bağlantılı bir Muhasebe Fişi varsa buradan görüntüleyebilir ya da güncelleyebilirsiniz. Muhasebe Fişi'nin yanında bulunan [ Güncelle ] tuşuna sağ tıklayarak genel seçeneklerle muhasebe fişini önizleme ya da güncelleme modunda açabilirsiniz. 

 Hesap Planı: Firmalar bazen resmi ve resmi olmayan iki hesap planını ayrı ayrı tutmak isteyebilirler. Bu durumda yapılan işlemin hangi hesap planlarını etkileyeceğini buradan seçebilirsiniz. 

    Hesap Planı 1: Resmi Hesap Planı

    Hesap Planı 2: Resmi olmayan Hesap Planı

 "Notlar" Sekmesi:

 

Notlar
 

Finansal İşlem Fişi ile ilgili eklemek istediğiniz başka [ Notlar ] varsa İşlem Notları ya da Belge Notları bölümüne yazabilirsiniz.

"Bağlı Kayıtlar" Sekmesi:

 

 

Bağlı Kayıtlar

Finansal İşlem Fişi başka bir kaynak işlemden oluştuysa oluşturulan asıl Kaynak İşlemin bağlantısı [ Bağlı Kayıtlar ] sekmesinden görülür. Bu sekme sadece Kaynak işlem varsa görülür, Finansal işlem Fişi bağımsız olarak oluşturulduysa bu sekme çıkmayacaktır.